Economie

Minister Hoekstra roept ondernemers op: bereid je voor op harde brexit

15 januari 2019 15:35 Aangepast: 15 januari 2019 16:40
Een muurschildering in de haven van Dover van de Britse kunstenaar Banksy. Beeld © AFP

In aanloop naar de stemming in het Britse parlement over de voorlopige brexitdeal roept minister Wopke Hoekstra van Financiën ondernemers op om zich 'alsjeblieft voor te bereiden op een harde brexit'. "Het is echt ongemeen spannend ", zei hij in zijn wekelijks gesprek met RTL Z.

Hoekstra noemt vandaag een cruciale dag en noemt de hele brexit 'een drama in vele bedrijven'. De minister zegt dat Nederland niets anders kan doen dan zich voorbereiden. "En dat doen we maximaal."  

Ongeacht de uitslag gaat Nederland hiermee door. "Ik kom ook heel veel ondernemers tegen die zich al een hele tijd aan het voorbereiden zijn, maar ook die het niet doen en die wil ik toch echt oproepen zich voor te bereiden op een harde brexit en alle gevolgen van dien."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Cruciale brexitstemming: dit staat er op het spel

'Slecht voor Nederland, slecht voor Europa'

Hij herhaalde dat de Britten zelf voor deze weg hebben gekozen. "Wij hebben als Nederland steeds gezegd: wij willen dit niet. Wij zijn er diep van overtuigd dat dit slecht nieuws is voor Nederland en slecht nieuws voor Europa. Op langer termijn zal het ook niet goed zijn voor het Verenigd Koninkrijk." 

Dat land is het één na sterkste op gebied van handel binnen de Europese Unie, zegt hij, en voor Nederland cruciaal. De handel met het Verenigd Koninkrijk leverde Nederland volgens de meeste recente cijfers 22,7 miljard euro op. Alleen aan de export naar Duitsland verdient Nederland meer.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van