In een laatste wanhopige poging om haar brexitdeal te redden, waarschuwt de Britse premier Theresa May vandaag nog een keer: als haar plan wordt weggestemd, is de kans groot dat er überhaupt geen brexit komt.
De kans dat het Verenigd Koninkrijk in de EU blijft als May's akkoord niet wordt goedgekeurd, is volgens haar groter dan dat er een harde brexit volgt.
Eenzijdig terugtrekken
In theorie heeft May gelijk: het Verenigd Koninkrijk mag eenzijdig besluiten om tóch niet uit de EU te stappen, oordeelde het Europese Hof van Justitie in december. Daar is op dit moment alleen geen politieke meerderheid voor.
Toch probeert May vandaag met dit doemscenario haar partijgenoten van de Conservatieve Partij te overtuigen om toch voor haar plan te stemmen.
'Vertrouwensbreuk'
Lagerhuisleden die tégen haar plan stemmen morgen, laten degenen die vóór brexit hebben gestemd in de steek, aldus May in een speech die ze vandaag zal houden in Stoke-on-Trent. Delen van de speech lekten gisteren al uit.
Die plek is niet toevallig gekozen: daar stemde meer dan tweederde van de inwoners vóór brexit, schrijft The Guardian. "Hen in de steek laten zou een catastrofale en onvergeeflijke vertrouwensbreuk veroorzaken in onze democratie."
'Tijd van spelletjes is voorbij'
"Mijn boodschap aan het parlement: het is tijd om de spelletjes te vergeten en te doen wat goed is voor het land", aldus May.
De cruciale stemming over het akkoord met de Europese Unie dat in december werd bereikt is morgen. Eigenlijk zou deze stemming op 11 december 2018 worden gehouden, maar May stelde hem toen een dag vantevoren uit, vanwege de verpletterende nederlaag die zij op dat moment zou lijden.

Nieuwe nederlaag
Dat zal morgen waarschijnlijk niet anders zijn, schrijft The Guardian. Hoe groot May's nederlaag zal zijn, zal vooral afhangen van het aantal Labour-parlementariërs dat komt opdagen om te stemmen, aldus een anonieme parlementariër.
Vorige week leed May al een gevoelige nederlaag in het Britse parlement. Die bepaalde dat de tijd die May krijgt om met een plan B te komen, beperkt wordt tot drie zittingsdagen van het parlement. Gerekend was op 21 dagen.