Economie

Zwalkend Zimbabwe voert nieuwe munteenheid in

12 januari 2019 12:19 Aangepast: 12 januari 2019 12:31
Een inwoner van hoofdstad Harare toont bankbiljetten. Beeld © Getty

Na jaren van hyperinflatie en buitenlandse valuta hoopt Zimbabwe nog dit jaar een nieuwe munteenheid te introduceren. Die moet helpen om een einde te maken aan de nog altijd voortdurende economische crisis. De vraag is of en op welke termijn dat gaat lukken.

Het Zuid-Afrikaanse land verving al in 2009 zijn eigen munteenheid, de Zimbabwaanse dollar, die waardeloos was geworden door hyperinflatie. Het dieptepunt was destijds de invoering van een biljet van 100 biljoen Zimbabwaanse dollar (vijftien nullen).

Sindsdien maakt Zimbabwe gebruik van andere munteenheden: de Amerikaanse dollar, het Britse pond en ook de rand van buurland Zuid-Afrika. Maar ook dat blijkt niet vol te houden: het land heeft te weinig geld in kas als onderpand voor de 10 miljard Amerikaanse dollar die giraal op betaalrekeningen staat. Hierdoor vragen steeds meer bedrijven om producten en diensten cash te betalen.

Miniatuurvoorbeeld
In november werd dictator Mugabe na decennia afgezet:

President Mugabe van Zimbabwe na 37 jaar afgezet door eigen partij

'Maanden, geen jaren'

Een nieuw munt kan de economie nieuw leven inblazen, verwacht minister van financiën Mthuli Ncube. "We zijn al bezig met het bijeenbrengen van voldoende vreemde valuta om een nieuwe munt te introduceren. Geef ons maanden, geen jaren", zei hij in het bijzijn van verslaggevers van persbureau Reuters.

Toch is nog veel werk aan de winkel. Zimbabwe heeft volgens de eigen centrale bank geldreserves voor slechts twee weken in kas. De regering zei eerder dat voor een nieuwe munt geldreserves van zeker zes maanden nodig zijn.

Door het tekort aan brandstof hebben veel bedrijven grote problemen met het importeren van apparatuur en grondstoffen. Hierdoor zijn ondernemers vaak overgeleverd aan de zwarte markt.

Een van de grootste bedrijven van het land, zeep en kookolie-fabrikant Olivine Industries, legde gisteren de gehele productie stil in Zimbabwe. Het bedrijf is buitenlandse leveranciers 11 miljoen dollar verschuldigd en kan die rekeningen niet meer kan betalen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van