Economie

Eigenaar ADM-terrein wil schade krakers op gemeente verhalen

11 januari 2019 16:52 Aangepast: 11 januari 2019 16:52
Het ADM-terrein werd 21 jaar door krakers bewoond Beeld © ANP

De ADM-werf was ruim 21 jaar het bolwerk van krakers. Na ontruiming blijkt er voor miljoenen euro's aan schade te zijn aangericht. Eigenaar van het terrein, Chidda Vastgoed, wil nu met de gemeente Amsterdam in gesprek over compensatie.

Na een strijd van 21 jaar kreeg Chidda Vastgoed op 7 januari een telefoontje van de politie. De krakers van de ADM-werf waren klaar om het terrein over te dragen, al moest de politie nog een tiental krakers verwijderen die zich op het terrein hadden verschanst.

Chidda Vastgoed is druk bezig het terrein op te ruimen, vertelt woordvoerder Niels Kooijman. "Het is een ongelofelijke bende van vuilnis, oude caravans en auto's. De krakers hebben ook allerlei schuurtjes gebouwd met asbestplaten. Ze hebben zich werkelijk aan geen enkele milieumaatregel gehouden. Maar we zijn opgelucht dat we het terrein na 21 jaar eindelijk terug hebben."

Wat eraan vooraf ging

Na decennialange leegstand van de ADM-werf kocht in 1997 de Amsterdamse vastgoedhandelaar Bertus Lüske met Chidda Vastgoed het 43 hectare tellende terrein voor 27 miljoen gulden. In oktober dat jaar werd het terrein gekraakt. Lüske probeerde de krakers zelf in 1998 met een knokploeg te verjagen en kreeg een maand voorwaardelijke celstraf en een geldboete wegens poging tot doodslag.

In 2003 werd Lüske geliquideerd en kwam Chidda Vastgoed in handen van de erfgenamen. Ondertussen woonden er op de ADM-werf inmiddels 125 artistiekelingen en hardcore krakers, maar verrees ernaast ook een caravanpark waar meer dan 120 Roemenen, Bulgaren en Litouwenaren illegaal verbleven.

Veertien procedures in 4,5 jaar tijd

In 2015 meldde zich bij Chidda Vastgoed een huurder voor het terrein. Koole Maritiem, dat net Mammoet Salvage had overgenomen, wilde er dolgraag de bergingstak vestigen en de kavel gebruiken om schepen en droogdokken te repareren. Ook scheepcoatingbedrijf Braspenning en Damen Shipyards hadden interesse.

Kortom, Chiddha Vastgoed had een bestemming voor de kavel. Maar voordat de krakers op last van de gemeente Amsterdam vertrokken, moesten er eerst nog veertien procedures in 4,5 jaar tijd worden gevoerd. Die procedures en bijbehorende onderzoeken hebben Chidda Vastgoed naar eigen zeggen 'enkele miljoenen' gekost.

Kooijman: "We voerden een civielrechtelijke procedure tegen de krakers en een bestuursrechtelijke procedure tegen de gemeente. In juni 2017 volgde er een keihard vonnis dat de gemeente verplichtte om het terrein te ontruimen. Maar tot onze stomme verbazing ging de gemeente eerst nog naar de Raad van State. Die oordeelde negen maanden later dat de gemeente toch echt het vonnis ten uitvoer moest brengen."  

Om de tafel met de gemeente

Sinds het vertrek van de krakers hebben zich inmiddels meer potentiële huurders gemeld die zich op het terrein willen vestigen.

Chidda Vastgoed wil met de gemeente Amsterdam om tafel om te bespreken wie het schadebedrag gaat betalen. Kooijman: “We achten de kans groot dat we een deel van de schade aan het terrein op de gemeente kunnen verhalen. Maar we willen eerst op basis van een dialoog kijken waar we komen.”

`