Ga naar de inhoud
Economie

Nederlandse belastingdeal met Nike waarschijnlijk illegale staatssteun: EU start onderzoek

Staatssteun is in strijd met de Europese regels. Beeld © ANP

De Europese Commissie heeft een diepgaand onderzoek geopend naar de fiscale behandeling van Nike in Nederland. Brussel wil nagaan of de zogeheten fiscale rulings die Nederland aan Nike heeft verleend de onderneming een oneerlijk voordeel hebben bezorgd ten opzichte van haar concurrenten.

Dit zou in strijd zijn met de Europese staatssteunregels, aldus EU-commissaris Margrethe Vestager van mededinging. In een persbericht stelt zij: "De Commissie zal de fiscale behandeling van Nike in Nederland nauwgezet onderzoeken en zal nagaan of deze in overeenstemming is met de staatssteunregels van de EU."

Het onderzoek richt zich op twee in Nederland gevestigde ondernemingen van de Nike-groep: Nike European Operations Netherlands BV en Converse Netherlands BV. Die houden zich bezig met de promotie en de ontwikkeling van de verkoop van Nike- en Converse-producten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA-regio) en registeren alle verkoopinkomsten uit deze regio.

Te weinig belasting betaald

Van 2006 tot 2015 hebben de Nederlandse belastingautoriteiten vijf fiscale rulings afgegeven, waarvan er twee nog steeds geldig zijn. In deze rulings is een methode overeengekomen om de royalty te kunnen berekenen die Nike European Operations Netherlands en Converse Netherlands moeten betalen voor het gebruik van het intellectuele eigendom.

Hierdoor worden ze alleen belast over de beperkte operationele marge op basis van de verkoop. De Europese Commissie meent dat deze cijfers niet overeenkomen met de werkelijkheid en dat Nike dus mogelijk te weinig belasting heeft betaald. 

'Oneerlijk voordeel mag niet'

Vestager: "Lidstaten mogen niet toestaan dat ondernemingen complexe structuren opzetten om hun belastbare winsten op onrechtmatige wijze te verlagen waardoor zij een oneerlijk voordeel verkrijgen ten opzichte van hun concurrenten." 

Het ministerie van Financiën benadrukt dat de Commissie nog niet geoordeeld heeft dat er sprake is van staatssteun. En dat Nederland in november vorig jaar strengere eisen heeft aangekondigd rondom de afgifte van rulings met een internationaal karakter. "Uiteraard zal Nederland meewerken aan het onderzoek", stelt het ministerie in een reactie.

Nederland 'moet meer doen'

Nederland kreeg vorig jaar al een standje van Brussel op het fiscale klimaat. Dit zou 'de rechtvaardigheid in Europa ondermijnen'. Vorig jaar dong de Europese Commissie er bij Nederland op aan dat het meer moet doen om belastingontwijking via ons land aan te pakken.

Een woordvoerder van Nike zegt in een reactie op de aankondiging van de Commissie: "Wij geloven dat het onderzoek van de Europese Commissie ongegrond is." Volgens het bedrijf houdt het bedrijf zich aan dezelfde fiscale wetgeving als andere bedrijven die in Nederland actief zijn.

Staatssteun Ikea en Starbucks

Nike is niet het enige bedrijf dat in een zin wordt genoemd met illegale staatssteun van ons land. De Commissie voert sinds 2017 een diepgaand onderzoek naar de fiscale rulings van Nederland ten gunste van Ikea.

In 2016 concludeerde de Europese Commissie na onderzoek dat Nederland ongeoorloofde staatssteun had verleend aan Starbucks tussen 2008 en 2014. Nederland heeft toen 25,7 miljoen euro teruggevorderd van de koffieketen.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet gaat ruim 4000 belastingdeals onderzoeken