Economie

Fiat Chrysler schikt voor 606 miljoen euro in emissieschandaal

10 januari 2019 08:34 Aangepast: 10 januari 2019 08:38
De presentatie van een pick-uptruck van Fiat Chrysler op een autoshow in de VS. Beeld © Getty Images

Fiat Chrysler heeft een schikking getroffen met de Amerikaanse autoriteiten voor 700 miljoen dollar (606 miljoen euro) vanwege geknoei met dieselemissieregelingen. Met de schikking worden rechtszaken door justitie in de VS, afzonderlijke staten en autobezitters afgekocht.

Volgens CNBC zou Fiat Chrysler software hebben gebruikt in bepaalde pick-uptrucks en SUV's, waardoor de uitstoot van 104.000 diesels lager leek dan in werkelijkheid het geval was. De schikking betekent niet dat het bedrijf schuld bekent. Fiat Chrysler heeft altijd ontkend dat het moedwillig heeft gefraudeerd. 

Het is niet het enige autobedrijf dat flink in de buidel moet tasten vanwege het dieselschandaal. In oktober kreeg Audi, onderdeel van Volkswagen, een boete van 800 miljoen euro voor zijn rol in het emissieschandaal met grotere dieselmotoren. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Slecht jaar voor automakers: sector onder vuur, meeste koersen dalen

Megaboete Volkswagen 

Volkswagen moest eerder al miljarden betalen vanwege de kwestie. De Duitse automaker gaf toe dat wereldwijd 11 miljoen auto's uitgerust waren met dergelijke software.

In september startte de Europese Commissie is een formeel kartelonderzoek gestart naar BMW, Daimler en Volkswagen in de sjoemeldieselzaak. De Duitse autofabrikanten worden verdacht van het maken van onderlinge afspraken over hun uitstoottechnologie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore