Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Einde handelsvete VS en China in zicht? Markten zijn optimistisch

09 januari 2019 10:25 Aangepast: 09 januari 2019 12:16
De Amerikaanse delegatie bij hun hotel in Beijing. Beeld © ANP

De gesprekken tussen China en de VS over het beëindigen van de handelsoorlog lijken goed te verlopen. De onderhandelaars hebben zelfs een dag langer uitgetrokken dan gepland voor de gesprekken. Dat wordt als een goed teken gezien op financiële markten.

Maandag reisde een Amerikaanse delegatie af naar de Chinese hoofdstad Peking voor twee dagen van onderhandelingen over het beëindigen van de handelsoorlog tussen de twee landen. Die gesprekken zijn uiteindelijk met een dag verlengd.

Volgens de Chinezen is dat een teken dat er serieus wordt gesproken, schrijft CNBC.

Optimisme

De Amerikaanse president Donald Trump versterkte dat beeld nog wat extra door een tweet: "Gesprekken met China gaan erg goed!", schreef hij zonder verder in details te treden.

Op de financiële markten werd het nieuws meteen goed ontvangen. De beurzen in Tokio, Sjanghai en Hongkong stonden allemaal hoger met winsten tot 2,5 procent.

Over de inhoud van de gesprekken wordt de komende dagen meer bekendgemaakt, melden de Chinese autoriteiten.

Goede wil

Volgens persbureau Reuters zijn er signalen dat er voortgang zit in de onderhandelingen op het gebied van handel in landbouwgoederen en grondstoffen. Tegelijkertijd zou er nog weinig zijn bereikt op meer fundamentele terreinen, zoals de Chinese regels die buitenlandse bedrijven dwingen om bedrijfsgeheimen af te staan.

Toch overheerst het optimisme over de ontmoeting. Dat werd gevoed door een aantal toezeggingen door de Chinezen. Maandag kondigden zij al aan meer Amerikaanse sojabonen te gaan kopen. Bovendien besloot China gisteren officieel om import van vijf genetisch gemodificeerde gewassen toe te staan.

Haast

Later deze maand worden er opnieuw gesprekken gevoerd, dan op een hoger niveau. De delegatie die deze week naar China afreisde werd geleid door de plaatsvervangend handelsgezant Jeffrey Gerrish.

Enige haast is ook wel geboden. De onderhandelingen moeten namelijk voor 2 maart afgerond zijn. Dat is het moment dat de VS de bestaande importheffingen op 200 miljard dollar aan Chinese goederen gaat verhogen van 10 naar 25 procent.

Pauze

De datum van 2 maart ligt precies 90 dagen na de ontmoeting van Trump en de Chinese president Xi Jinping in Buenos Aires tijdens de G20. De twee regeringsleiders spraken daar af de handelsoorlog op pauze te zetten om tot overeenstemming te komen.

Eerdere gesprekken tussen de kemphanen liepen telkens uit op een fiasco, waarna de handelsoorlog alleen maar verder escaleerde. Het heeft er nu alle schijn van dat beide landen graag tot een snelle beëindiging van het conflict willen komen.

Amerikaanse bedrijven en de beurzen op Wall Street beginnen de negatieve gevolgen nu hard te voelen. Bij de Chinezen koelt de economie flink af, mede als gevolg van de handelsperikelen.

Lang conflict

De landen zijn inmiddels al bijna een jaar verwikkeld in dat handelsconflict. De Amerikanen, onder aanvoering van Trump, willen het handelstekort met de Chinezen terugdringen. Volgens Trump is het onwenselijk dat de Chinezen meer verkopen aan Amerika dan ze kopen.

Daarnaast zijn ook de strenge regels waaraan buitenlandse bedrijven die in China zaken willen doen de Amerikanen een doorn in het oog. Zo worden techbedrijven gedwongen om veel van hun bedrijfsgeheimen prijs te geven. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van