Economie

Koersen en omzetten dalen: techbedrijven snakken naar einde handelsoorlog

08 januari 2019 18:49 Aangepast: 08 januari 2019 19:01
Chinezen staan niet meer in de rij voor de nieuwste iPhone. Beeld © ANP

Tegenvallende omzetten, winstwaarschuwingen, dalende koersen en sombere toekomstvoorspellingen. De grote liefde voor de ooit zo populaire techbedrijven lijkt voorlopig even bekoeld. Wat is er aan de hand?

Afgelopen zomer was er nog geen vuiltje aan de lucht. Apple ging door de grens van 1 biljoen dollar, even later gevolgd door Amazon. Zelfs Alphabet (Google) en Microsoft werden genoemd als potentiële trillion dollar companies.

Maar na de zomer kwam de omslag. Het ene techaandeel na het andere kukelde in elkaar. Met name Facebook en Apple kregen ervan langs. Beide bedrijven staan nog altijd op een verlies van 30 procent ten opzichte van de recordstanden van enkele maanden daarvoor.

Minder iPhones

Ook 2019 begint met een stortregen aan slecht nieuws in techland. Apple zag zich vorige week in een brief aan aandeelhouders gedwongen om zijn verwachtingen voor het afgelopen kwartaal fors naar beneden bij te stellen. Met name de verkoop van iPhones aan Chinese consumenten viel tegen. Beleggers waren not amused en zetten het aandeel bijna 10 procent lager.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Apple kampt met chronisch gebrek aan enthousiasme: 'Klant heeft wat hij wil'

Ook Samsung en LG kwamen vandaag met alarmerende cijfers. Bij LG, dat onder meer televisies, smartphone en koelkasten maakt, daalde de winst met maar liefst 80 procent. Nog geen uur daarvoor maakte Samsung bekend zijn winstverwachting met 30 procent naar beneden bij te stellen.

Handelsoorlog

De slechte resultaten zijn allemaal direct of indirect toe te schrijven aan de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. Niet alleen staan Chinese consumenten niet meer in de rij voor de nieuwe iPhone, ook bedrijven kijken de kat uit de boom.

Hoewel er op dit moment nog nieuwe datacenters in Nederland worden gebouwd, stellen grote clouddiensten als Google en Microsoft hun investeringen voorlopig uit, zegt Jos Versteeg van InsingerGilissen. "Dat zal op termijn wel weer loslopen, maar door de handelsoorlog zijn ze op dit moment wat voorzichtiger."

Hoewel computerchips overal ter wereld worden geproduceerd, eindigen ze vaak in China waar ze op een printplaat worden gezet voordat ze weer verder over de wereld worden verspreid. Als daar handelstarieven op worden gezet, heeft de hele keten daar last van, legt Versteeg uit. "Daar is men in de halfgeleidersindustrie heel bezorgd over."

Trump en Xi

Zolang de onzekerheden rondom de handelsoorlog aanhouden, houden bedrijven hun hand op de knip. Versteeg: "Onzekerheid leidt er nou eenmaal toe dat bedrijven minder investeren." De gesprekken tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping  worden dan ook met argusogen gevolgd.

Vooralsnog ontspringt de Nederlandse chipmachinemaker ASML de dans. Volgens Versteeg heeft dat alles te maken met het feit dat het bedrijf als enige ter wereld machines maakt voor de nieuwe generatie chips waarbij ultraviolet licht wordt gebruikt om chips te printen. "Iedereen staat bij ASML aan de deur want die hebben ze de komende jaren nodig om nog snellere chips te maken."

Hierdoor gaan techaandelen door het putje

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore