Economie

Verhouding VS en EU op scherp vlak voor cruciaal handelsoverleg

08 januari 2019 14:39 Aangepast: 08 januari 2019 17:33
De Amerikaanse handelsgezant Lighthizer met EU-commissaris Malmström. Beeld © EPA

Vandaag wordt in Washington onderhandeld door de EU en de VS over het sluimerende handelsconflict tussen de machtsblokken. De sfeer is gespannen, beide kampen zetten elkaar vlak voor de top onder druk.

Onder leiding van Eurocommissaris Cecilia Malmström staat vandaag een topontmoeting op het programma met Robert Lighthizer, de handelsgezant van de Verenigde Staten.

Het gesprek zal gaan over de vorderingen van de afspraken die in juli vorig jaar zijn gemaakt tussen de Amerikaanse president Trump en Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Handelsdeal: wat is er nu écht afgesproken door Juncker en Trump?

Heffingen op auto's?

Een van de belangrijkste onderwerpen: importheffingen op Europese auto's. Daar dreigt Trump al sinds januari 2017 mee, de EU zal deze koste wat kost willen voorkomen. 

Ook zal er gesproken worden over de Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium. Die zijn nog steeds van kracht, net als de vergeldingsmaatregel van de EU. Die laatste blijven voorlopig nog van kracht, zo maakte de Commissie gisteren bekend.

De Europese heffingen van 25 procent waren voorwaardelijk, maar zijn sinds gisteren omgezet naar onvoorwaardelijk en gelden nu tot 16 juli 2021. Ze kunnen herzien worden, op het moment dat de omstandigheden veranderen.

Degradatie EU-ambassadeur

Vlak voordat de top van start ging bleek dat de EU-ambassadeur in Washington door de regering Trump werd gedegradeerd. Die degradatie vond volgens Deutsche Welle plaats in oktober of november vorig jaar. 

Volgens het Duitse medium verlaagde de regering Trump de diplomatieke status van de EU-afvaardiging van lidstaat naar internationale organisatie en die staan lager in de diplomatieke pikorde. Waarom de status van de EU precies werd gedegradeerd blijkt niet uit het stuk van Deutsche Welle, maar volgens een EU-diplomaat in Washington zou het zijn gedaan om politieke redenen. 

Halverwege december zou de degradatie overigens ook weer ongedaan zijn gemaakt, melden bronnen binnen de Commissie aan het Duitse medium. 

Of er ook gesproken zal worden over de degradatie van de EU-ambassadeur in Washington door de regering Trump, wil een woordvoerder van de Commissie niet zeggen. "Er zijn contacten op meerdere niveaus, in het bijzonder met de delegatie in Washington, verder kan ik niets zeggen", reageert zij op vragen naar aanleiding van het bericht van Deutsche Welle.

Afspraken juli

De Commissie liet verder weten dat het braaf de afspraken uitvoert die in juli zijn gemaakt. De import van sojabonen, een belangrijke toezegging aan de Amerikanen, steeg in de tweede helft van 2018 met 112 procent.

Mede hierdoor is de VS Brazilië voorbijgestreefd als belangrijkste leverancier van soja aan Europa. Amerikaanse boeren zijn de belangrijkste leverancier, goed voor 75 procent van de totale import

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Handelsoorlog laat VS zitten met bergen rottende sojabonen

EU profiteert van conflict VS - China

Of dat echt te danken is aan Europese inspanningen om sojabonen te kopen, is de vraag. Waarschijnlijk is het vooral de importheffing die China heeft ingesteld op Amerikaanse bonen, waardoor die fors in prijs zijn gedaald. Hierdoor zijn deze aantrekkelijker om te importeren voor Europese bedrijven.

Ondanks de extra export naar Europa zitten Amerikaanse boeren met grote bergen rottende sojabonen die ze niet kwijtraken, bleek in november vorig jaar. Hun Chinese collega's profiteren juist, meldde correspondent Sjoerd den Daas in dezelfde maand. 

De import van Amerikaanse soja zal verder gestuwd worden omdat deze gebruikt zal mogen worden bij het maken van biobrandstof, verwacht de Commissie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van