Economie

Schulden nekken poppodium Sugar Factory, faillissement aangevraagd

07 januari 2019 15:17 Aangepast: 07 januari 2019 15:32
Shimmy Shake, een van de evenementen die plaatsvonden in de Sugar Factory. Beeld © ANP

De Amsterdamse club en poppodium Sugar Factory sluit per direct haar deuren en heeft faillissement aangevraagd. Te lage bezoekersaantallen en oplopende schulden hebben de uitgaansgelegenheid genekt.

De Sugar Factory aan de Lijnbaansgracht bij het Amsterdamse Leidseplein werd veertien jaar geleden opgericht als nachttheater, waar mensen livemuziek, theater en clubevenementen konden zien en meemaken.

Bekende uitgaansgelegenheid

Al snel groeide de club uit tot een bekende uitgaansgelegenheid in de hoofdstad. Vorig jaar verwelkomde de Sugar Factory ruim 157.000 bezoekers.

Maar financieel werd het nooit een succes, zegt woordvoerder Willem van der Ploeg. "Wij hadden geen subsidie. Daardoor was het bij het boeken van bands moeilijk om op te boksen tegen de grotere poppodia, die vaak wel worden gesubsidieerd. Maar ook de clubevenementen brachten niet genoeg op."

Schulden

Het aantal bezoekers was behoorlijk, maar volgens Van der Ploeg toch te klein voor een gezonde financiële bedrijfsvoering. "Omdat de bezoekersaantallen te laag waren, zijn er in de loop van de tijd schulden ontstaan, waaronder een huurschuld. Die hebben ons nu de das omgedaan."

Concrete cijfers over de verliezen en de schulden wil Sugar Factory, dat in handen was van ondernemers Peter de Goede en Jan van Ommen, niet geven. De ondergang treft volgens het bedrijf ruim vijftig werknemers en freelancers.

Geen doorstart

Volgens Van der Ploeg is nog wel geprobeerd om Sugar Factory zonder faillissement voort te zetten. Maar die pogingen liepen op de klippen. Hij denkt niet dat er na het faillissement een doorstart in zit. "Momenteel doen we niets meer, behalve het inlichten van de mensen met wie wij samenwerkten. Wat er met onze ruimte gebeurt, is nog onduidelijk."

Het is ook nog onduidelijk of mensen die kaarten voor al geplande optredens of clubevenementen hebben gekocht en betaald hun geld terug zien. Tot in april stonden er in de Sugar Factory evenementen gepland. 

Geld terug

"Een deel van die optredens en evenementen wordt verplaatst naar andere locaties. In andere gevallen willen we kijken of we mensen kunnen terugbetalen. Maar dat is ook afhankelijk van wat de curator daarover zegt", aldus Van der Ploeg.

Terugbetaling is volgens de woordvoerder belangrijk, 'omdat mensen met een lach op het gezicht moeten kunnen terugdenken aan de Sugar Factory, en dat is lastig als het ze geld heeft gekost'.

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`