Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Voorzichtig optimisme op de beurs over onderhandelingen China en VS

07 januari 2019 11:12 Aangepast: 07 januari 2019 11:16
Handelsgezant Jeffrey Gerrish (m) komt aan in Beijing. Beeld © AFP

De Amerikanen en Chinezen zitten vandaag en morgen in Beijing om de tafel om te onderhandelen over het beëindigen van de handelsoorlog tussen de twee landen. Op de financiële markten heerst wat optimisme, maar een deal is nog lang niet beklonken.

De onderhandelingen zijn het vervolg op de ontmoeting tussen president Donald Trump en president Xi Jinping in december. Toen spraken de leiders af om de handelsoorlog in ieder geval 90 dagen stop te zetten, in de hoop dat ze in de tussentijd een echte deal kunnen bereiken. Tijdens die periode van 90 dagen worden er geen nieuwe importheffingen opgelegd.

Handelstekort

De VS en China zijn al bijna een jaar verwikkeld in een handelsconflict dat steeds verder uit de hand is gelopen. De Amerikaanse president Trump is van mening dat de Chinezen veel te veel spullen aan de VS verkopen en dat daar te weinig verkoop van Amerikaanse spullen in China tegenover staat.

Naast dat handelstekort zijn de Amerikanen ook boos over de schending van intellectueel eigendomsrecht door China. Buitenlandse bedrijven worden in China namelijk vaak gedwongen om veel geheimen prijs te geven als ze daar zaken willen doen.

Test

Na afloop van de top in Buenes Aires zei Trump dat er was afgesproken dat China veel meer goederen uit de VS zou gaan importeren. Aanvankelijk leidde dat tot grote winsten op de beurzen, maar dat optimisme ebde al vlug weer weg, nadat Trump zelf publiek suggereerde dat het helemaal niet zeker is of er wel een deal mogelijk is.

Vandaag en morgen staat dus de eerste grote test voor de deal in spe op het programma. Jeffrey Gerrish, de plaatsvervangend handelsgezant van de VS is met een team in China voor een 'constructieve discussie' over de implementatie van de afspraak tussen Xi en Trump, aldus het Chinese ministerie van Handel.

Optimisme

Op de financiële markten lijkt wat optimisme te zijn over de uitkomst van de nieuwe onderhandelingen. In Azië sloten de beurzen vanochtend zo'n 3 procent hoger en ook in Europa zijn de belangrijkste beurzen in het groen geopend.

Beurscommentator Durk Veenstra begrijpt dat wel, want inmiddels lijkt het bereiken van een deal voor beide landen van steeds groter belang te worden. De Chinese economie koelt namelijk in rap tempo af en in de VS hebben de beurzen rake klappen gekregen de afgelopen maand.

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z:

Handelsoorlog, brexit: grote dossiers bepalen beursweek

China en VS hebben belang bij einde handelsoorlog

Dat laatste is voor president Trump weer een erg gevoelig punt, aangezien hij tot nu toe met regelmaat claimde dat de recordstanden van de beurzen op zijn conto geschreven moesten worden.

"Beide landen hebben grote belangen, dus zal het tot een deal moeten komen", aldus Veenstra. De deadline daarvoor ligt op dit moment op 2 maart. Als beide landen dan nog niet tot een nieuw akkoord zijn gekomen, zal de VS zijn importtarieven verder gaan verhogen, tenzij er natuurlijk opnieuw een wapenstilstand wordt afgekondigd.

200 miljard

In een klein jaar tijd heeft de VS heffingen ingesteld op 200 miljard dollar aan importen uit China. Op dit moment is het tarief 10 procent, maar zonder handelsdeal wordt dat opgehoogd naar 25 procent. De Chinezen hebben tot nu toe iedere keer met gelijke munt terugbetaald.

Dat die heffingen ook echt de economie beginnen te raken, blijkt steeds duidelijker. Deze week nog moest Apple zijn verwachtingen grof naar beneden bijstellen omdat de verkopen van iPhones in China tegenvallen. Een van de redenen daarvoor is volgens het techbedrijf de handelsoorlog.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore