Economie

Handelsoorlog, brexit: grote dossiers bepalen beursweek

07 januari 2019 08:47 Aangepast: 07 januari 2019 08:47
In december spraken Xi en Trump elkaar over hun handelsconflict. Beeld © AFP

De nieuwe beursweek staat naar verwachting in het teken van het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China, de shutdown van de Amerikaanse overheid en de brexit. In al deze grote dossiers staan belangrijke onderhandelingen op de agenda. Beleggers krijgen daarnaast een reeks macro-economische cijfers om te verwerken.

Een Amerikaanse delegatie voert in China nieuw overleg over de in december gemaakte afspraken tussen Donald Trump en Xi Jinping. De twee leiders spraken op de G20-top in Argentinië af om negentig dagen geen nieuwe importheffingen op te leggen, met als doel binnen die periode een handelsdeal te bereiken.

Shutdown

In de VS blijven veel ambtenaren voorlopig thuis. Er is nog altijd geen doorbraak in het overleg over het beëindigen van de gedeeltelijke shutdown. Breekpunt blijft de bouw van de muur op de grens met Mexico. Trump wil daar miljarden voor uittrekken in de begroting.

Maar de Democraten, die nu de meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden, voelen er niets voor zoveel geld te spenderen aan Trumps verkiezingsbelofte.

Brexit

In Groot-Brittannië komt het parlement ook weer bij elkaar. Daar zal verder gepraat worden over de brexitdeal die is gesloten met de Europese Commissie. Daarover wordt naar verwachting later deze maand gestemd. In december stelde premier Theresa May de stemming nog uit omdat ze bang was dat er geen meerderheid zou zijn.

Op macro-economisch vlak gaat de aandacht van beleggers uit naar diverse inkoopmanagersindexen en nieuwe gegevens over de Duitse fabrieksorders. Ook komen er updates over de winkelverkopen in Europa en de Amerikaanse inflatie. Wat betreft bedrijfsresultaten is het nog erg rustig.

Positief het weekend in

De aandelenbeurzen in Europa en de VS gingen vrijdag na een rumoerige week met flinke winsten het weekend in. Het sentiment kreeg steun van optimisme over het nieuwe handelsoverleg met China.

Wall Street reageerde daarnaast enthousiast op uitlatingen van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell. Ook waren beleggers in hun nopjes met het maandelijkse banenrapport van de Amerikaanse overheid, dat veel beter uitviel dan verwacht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van