Ga naar de inhoud
Economie

Nederlanders geven veel meer uit aan bestellen van eten

Een bezorger van Albert Heijn doet zijn werk. Beeld © ANP

Nederlanders hebben het afgelopen jaar fors meer geld uitgegeven aan bestellingen van eten en boodschappen. Vooral die laatste categorie neemt een hoge vlucht.

Dat blijkt uit cijfers van het FoodService Instituut Nederland (FSIN). De omzet van boodschappenbezorging steeg met 29 procent naar bijna 1,5 miljard euro. Het leeuwendeel daarvan (1 miljard euro) komt van supermarkten die boodschappen bezorgen.

Bestellen, bestellen, bestellen

En ook de omzet van de maaltijdbezorgers neemt nog steeds fors toe. In totaal werd er voor 1,7 miljard euro aan maaltijden besteld, een stijging van 13,4 procent. De klassieke horeca bleef in dit geweld wat achter met een stijging van 6,5 procent, maar is wel goed voor ruim 10,3 miljard euro aan omzet.

De totale omzet van alle zogenoemde foodservicebedrijven (bezorgers, cateraars, horeca, etc.) kwam afgelopen jaar uit op een record van ruim 20 miljard euro.

Supermarkt onder druk

Doordat we steeds meer buiten de deur eten en laten bezorgen, komt het klassieke supermarktmodel onder druk te staan volgens FSIN. De verwachting van het instituut is dan ook dat supermarkten met nieuwigheidjes komen om toch klanten te blijven lokken naar de fysieke winkels.

Bijvoorbeeld door het fenomeen van de superants: een kruising tussen de supermarkt en een restaurant. Volgens FSIN komen die in het buitenland al veel meer voor, maar zal ook Nederland die trend volgen. In een superant kun je naast het doen van je gewone boodschappen bijvoorbeeld ook een broodje eten en een kop koffie drinken.

2019: goed jaar

Ook 2019 belooft trouwens een mooi jaar te worden voor de sector. FSIN denkt dat de omzet met nog eens 6 procent zal stijgen.