Economie

Britten gaan brexit-files na no-deal alvast oefenen bij Dover

04 januari 2019 20:33 Aangepast: 04 januari 2019 21:20
Lange files voor Dover in maart 2018, toen de Franse veiligheidschecks iets strenger waren. Beeld © Getty Images

Het Verenigd Koninkrijk gaat een dagje no-deal brexit oefenen. Komende maandag wordt bij de haven van Dover gekeken of het verkeersnetwerk vastloopt als tientallen trucks richting de haven willen.

Voor de oefening wordt er met 150 vrachtwagens heen en weer gereden tussen een vliegveld in de buurt, dat buiten gebruik is en zal worden gebruikt als parkeerplaats, en de haven van Dover. Die middag moet dan blijken of de wegen dat aankunnen, meldt Reuters.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chaos, files en veel papierwerk: dit gebeurt er bij geen brexitdeal

Vastlopende verkeersaders

Dover is de belangrijkste haven voor het Verenigd Koninkrijk. Er wordt gevreesd dat bij een no-deal brexit de transportroutes vast zullen lopen door douanecontroles.

Nu kan het verkeer doorgaans relatief snel doorrijden. Hoe langer een vrachtwagen stil staat, hoe sneller er files zullen ontstaan op de wegen naar Dover toe.

Oefening met (te) weinig trucks?

Op drukke dagen passeren er duizenden vrachtwagens de haven op weg van of naar de Franse haven Calais. Het aantal waarmee geoefend wordt, kan dan ook niet vergeleken worden met de realiteit qua filevorming in de hele omgeving van Dover, reageren verschillende pessimisten op Twitter. 

Een enkele veerboot kan vaak al 120 tot 300 vrachtwagens overzetten, afhankelijk van de grootte. De oefening zal zich naar verwachting ook vooral richten op de snelheid waarmee vrachtwagens verwerkt kunnen worden en door kunnen rijden bij controles, net als waar de knelpunten zitten in het verkeer.

De Haven van Rotterdam oefent bijvoorbeeld ook voor de brexit, net als verschillende bedrijven. Ook de Britse politie maakt zich op voor een no-deal brexit: ongeveer duizend agenten trainen om ingezet te worden in Noord-Ierland, mocht daar onrust ontstaan als er geen akkoord wordt bereikt.  

Miniatuurvoorbeeld
Wij oefenen ook:

Haven Rotterdam simuleert brexit: 'Gevolgen zijn sowieso slecht'

Snelwegen en vliegveld worden parkeerplaats

Het Verenigd Koninkrijk is van plan om het 30 kilometer verderop gelegen vliegveld Manston en delen van twee snelwegen als tijdelijke parkeerplaatsen te gebruiken. Die voorzorgsmaatregelen staan bekend als Operatie Brock.

Tegen Reuters zei een woordvoerder van het ministerie voor Transport dat de overheid niet uitgaat van een no-deal-scenario, maar dat het hun verantwoordelijkheid is om overal op voorbereid te zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van