Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Fed-baas Powell maakt korte metten met uitspraken Trump

04 januari 2019 20:13 Aangepast: 04 januari 2019 20:17
Beeld © ANP

Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, heeft vrijdagmiddag gezegd niet af te treden als president Trump dat zou willen. Ook zei hij dat hij zijn beleid wil veranderen, mocht de situatie daarom vragen.

Powell zegt ook dat de Amerikaanse koepel van centrale banken zo nodig zelfs het afbouwtraject van de grote balans zou wijzigen. In een paneldiscussie met zijn voorgangers Yellen en Bernanke benadrukte hij dat de Fed altijd goed luistert naar wat er in de markt leeft.

Recentelijk uitte de president veel kritiek op de centrale bank en diens voorzitter. De president ziet het opkrikken van de rente niet zitten. Er gingen geruchten dat Trump ook heeft overwogen Powell te ontslaan, al werd dat later door het Witte Huis ontkracht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump over Fed: 'Verwacht dat ze het vrij snel zullen snappen'

Optimisme op beurs

Het panelgesprek, dat in Atlanta werd gehouden, werd ook gehoord op de beurzen in New York. Die stonden flink in de plus na de uitspraken van Powell. Daarnaast viel het maandelijkse banenrapport van de Amerikaanse overheid beter uit dan verwacht.

Ook het optimisme over het handelsconflict met China deed de beurzen goed. Komende maandag gaat een Amerikaanse delegatie naar China voor overleg over de handel tussen de twee landen, iets dat eerder is afgesproken door de twee presidenten.

Standen

De Dow-Jonesindex noteerde rond 19.30 uur (Nederlandse tijd) 3,4 procent hoger op 23.462 punten. De brede S&P 500 won 3,5 procent tot 2533 punten en technologiegraadmeter Nasdaq kreeg er 4,4 procent bij op 6745 punten. Donderdag was nog sprake van stevige koersverliezen door een omzetalarm van Apple.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van