Economie

Adviseur Trump: 'Groei economie VS neemt af door shutdown'

03 januari 2019 20:14 Aangepast: 03 januari 2019 20:33
Door de shutdown zijn veel overheidsinstellingen dicht, waaronder ook de National Zoo. Beeld © ANP

De groei van de Amerikaanse economie neemt af als de gedeeltelijke shutdown van de Amerikaanse overheid lang gaat duren. Voor iedere twee weken dat de overheid op slot is, neemt de groei van het bruto binnenlands product (bbp) met 0,1 procent af.

Dat zei Kevin Hassett, voorzitter van de Raad van Economische Adviseurs van het Witte Huis, na een bezoek aan de Amerikaanse president Donald Trump. Omdat de shutdown al bijna twee weken aan de gang is, is dat voor Hassett reden om de groei van de economie 0,1 procent lager in te schatten.

Musea dicht

Normaal gesproken blijven de economische gevolgen beperkt omdat de naar huis gestuurde werknemers na afloop van de shutdown alsnog hun loon over de hele periode uitbetaald krijgen.

Maar omdat ze een bepaalde periode niet werken, heeft de shutdown wel degelijk economische invloed. Zo zijn tal van musea en nationale parken dicht, wordt vuilnis niet opgehaald en vaart de kustwacht niet overal uit.

Mexicaanse muur

De huidige shutdown draait om een meningsverschil over budget voor het bouwen van de door president Donald Trump gewenste muur met de Mexicaanse grens. De Democratische partij wil daar geen geld voor vrijmaken.

Trump heeft al gedreigd dat de shutdown heel lang kan duren als hij zijn zin niet krijgt. "Het kan lang gaan duren, maar het kan ook snel voorbij zijn", zei hij. Vrijdag praten de partijen verder.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`