Economie

Kustgemeenten financieren actiegroep tegen windmolens

19 november 2015 12:31 Aangepast: 19 november 2015 14:56

Unaniem waren ze ervoor, de gemeenteraadsleden in Noordwijkerhout: de stichting Vrije Horizon verdient een subsidie voor de strijd tegen windmolens die dicht, te dicht, voor de kust komen.

Het is opvallend dat 5 kustgemeenten het afgelopen jaar in totaal 85.000 euro subsidie hebben gegeven aan een stichting die namens de lokale overheid strijdt tegen landelijk overheidsbeleid. De stichting kijkt zelfs naar juridische actie tegen de rijksoverheid.

De acties van de kustgemeenten lopen al langer, zo hebben betrokkenen al dagenlang paalgezeten op het strand van Zandvoort, maar vanochtend werd via de Volkskrant zelfs bekend dat Zandvoort, Katwijk, Wassenaar, Noordwijk en Noordwijkerhout flinke bedragen besteden aan de lobby tegen de windmolens.

De strijd tegen de landelijke overheid
“Minister Kamp heeft geen goede argumenten”, aldus gemeenteraadslid Sjaak van den Berg uit Noordwijkerhout (NZ Lokaal) tegenover RTL Z. “En dan ga je met elkaar de strijd aan. De stichting voert ons beleid uit. Misschien krijgen ze nog wat voor elkaar. We hebben unaniem besloten om de stichting te steunen. We liggen dan zelf niet aan zee met Noordwijkerhout, maar we hebben toch een bescheiden subsidie van 2500 tot 5000 euro toegekend zodat ze een protestactie kunnen voeren.”

“De kustgemeenten zijn niet tegen windmolenparken in zee", gaat Van den Berg verder, "maar de molens komen te dicht op het strand. De windmolens komen ver voor de horizonlijn te staan, te dichtbij. Ze moeten verder in zee."

De actiegroep Vrije Horizon pleit voor het alternatief 'IJmuiden ver', een windmolenpark 60 kilometer voor de kust van Noord-Holland. "Als de rijksoverheid niet wil luisteren, dan is het logisch dat je als lokale overheid verder gaat in de strijd. We willen geen hekwerk van windmolens”, verwoordt Van den Berg het algemene gevoel van de gemeenteraad uit Noordwijkerhout.

De subsidie
De stichting Vrije Horizon is het afgelopen jaar gesubsidieerd door de 5 gemeenten en voor een kleiner deel door ondernemers en bewoners. "Voor dit jaar is er weer een aanvraag ingediend bij de gemeenten", aldus André Korper van de Vrije Horizon tegenover RTL Z.  "Mocht het nodig zijn dan houden we juridische zaken niet tegen. Maar ik hoop dat minister Kamp en de Kamer eerder al verstandig zijn."

Korper is niet tegen windmolens: "Investeringen in de windenergie leveren werkgelegenheid op, maar vernietigen nu ook werkgelegenheid aan de kust. Dat willen we niet, laat de kust in tact. Later komen er wel hele grote molens ver in zee, waarom dan niet nu al?" 

Korper heeft geen problemen met het geld van de gemeenten, hij heeft zelf de subsidie aangevraagd. "De windmolens worden ook gesubsidieerd, met 18 miljard euro. De overheid financieert indirect bijvoorbeeld ook Greenpeace via de Postcodeloterij, ze hoeven geen belasting te betalen over de schenking."

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore