Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

May maakt nieuwe ronde langs EU-leiders voor brexitplan

02 januari 2019 20:45 Aangepast: 02 januari 2019 21:15
May bezoekt net als in december premier Rutte. Beeld © ANP

De Britse premier Theresa May komt deze week nogmaals langs bij premier Rutte voor het bespreken van de brexitdeal tussen de EU en Groot-Brittannië. Net als vorige maand probeert ze de brexit-impasse te doorbreken.

May gaat naast Rutte ook langs de Duitse Bondskanselier Angela Merkel en de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk. Daarbij hoopt de Britse premier op extra toezeggingen van de Europese leiders over de brexitdeal. Dat meldt Financial Times woensdagavond.

Het grootste probleem is onveranderd: de zogeheten 'backstop'. Die tijdelijke noodoplossing om de landgrens tussen Ierland en Noord-Ierland open te houden is voor veel Britse parlementariërs onbespreekbaar, omdat het land zich in dat geval na de uittreding op 29 maart aanstaande blijvend moeten houden aan veel Europese regels. Andersom zou het sluiten van de bijna vijfhonderd kilometer lange grens in strijd zijn met het Goede Vrijdag-akkoord uit 1998.

Bindende garanties

May hoopt nu dat de Europese Unie bindende garanties kan geven over de duur van deze tijdelijke oplossing, iets wat haar tot dusver niet is gelukt. Wel is vanuit Brussel aangegeven dat er best gepraat kan worden over toezeggingen, maar dat er aan de tekst van de gesloten deal niets meer gaat veranderen.

Ondertussen komt de cruciale stemming van het Britse Lagerhuis naderbij. Nadat de oorspronkelijk stemming een dag van te voren werd afgeblazen is de verwachting dat er op 14 januari gestemd zal worden over het Brexit-akkoord van Theresa May.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore