Economie

Delftse chipmachinemaker failliet

28 december 2018 19:08 Aangepast: 28 december 2018 19:28

De Delftse chipmachinemaker Mapper is failliet. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag verklaard. Het is nu aan de curator om te kijken of er nog een doorstart mogelijk is.

De problemen bij Mapper spelen al langer. Eerder verleende de rechter al uitstel van betaling aan het bedrijf. Verdere problemen ontstonden nadat een verwacht geldbedrag niet was binnengekomen. 

Mapper Lithography is in 2000 opgericht en kwam voort uit onderzoek aan de TU Delft. Het bedrijf heeft 240 werknemers.

Concurrentie met ASML 

Mapper ontwikkelde machines voor computerchips. In tegenstelling tot die van concurrenten, werken hun machines op basis van elektronenstralen. Het bedrijf gold daardoor als een potentiële uitdager van de Veldhovense chipmachinefabrikant ASML

De topman van het beursgenoteerde ASML, Peter Wennink, zei vorige week nog tegen nieuwszender BNR dat hij wel met het noodlijdende bedrijf wilde praten. Hij vond het belangrijk dat de technologie voor Nederland behouden blijft. Of er een gesprek is geweest met ASML is niet duidelijk.

De bewindvoerder van Mapper wilde afgelopen weekend alleen zeggen dat hij met verschillende binnenlandse en buitenlandse partijen in gesprek was. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore