Economie

Nederland wijst 25 landen aan als belastingparadijs

28 december 2018 09:49 Aangepast: 28 december 2018 12:59
De Bahama's staan op de zwarte lijst van belastingparadijzen. Beeld © Getty Images

Nederland heeft een uitgebreide lijst opgesteld van landen met lage belastingtarieven, waarvoor nieuwe maatregelen gaan gelden om belastingontwijking tegen te gaan. Nederland is hierin strenger dan de EU: het merkt 16 meer landen aan als belastingparadijs.

De lijst van de EU telt maar 5 namen: Amerikaans Samoa, de Amerikaanse Maagdeneilanden, Guam, Samoa en Trinidad en Tobago. Het ministerie van Financiën heeft er daar 16 bij opgeteld, maakt het vandaag bekend.

De landen die erbij gekomen zijn, zijn Anguilla, de Bahama's, Bahrein, Belize, Bermuda, de Britse Maagdeneilanden, Guernsey, Isle of Man, Jersey, de Kaaimaneilanden, Koeweit, Qatar, Saudi-Arabië, de Turks- en Caicoseilanden, Vanuatu en de Verenigde Arabische Emiraten.

Dit zijn landen die geen winstbelasting heffen of een tarief van minder dan 9 procent hanteren. Ter vergelijking: de vennootschapsbelasting in Nederland is op dit moment 25 procent, en daalt komend jaar naar 22,5 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Hoe werkt belastingontwijking precies?

Minder gunstige regels

Is een bedrijf gevestigd in één van deze landen, dan krijgt het te maken met minder gunstige belastingregels. Zo gaan de bedrijven een bronbelasting van 20,5 procent betalen over rente en royalty's die ze uit Nederland ontvangen, waardoor het minder interessant wordt om Nederland te gebruiken als doorstroomland.

Ook kunnen de bedrijven geen aanspraak maken op rulings: afspraken die vooraf zekerheid geven over de belasting die ze gaan betalen.

De lijst zal ieder jaar opnieuw worden vastgesteld. De nieuwe lijst van de EU komt begin 2019. Als daar nieuwe namen op staan, zullen de nieuwe Nederlandse regels ook voor die landen gaan gelden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van