Ga naar de inhoud
Economie

Vereniging Eigen Huis: vertrouwen in huizenmarkt daalt en blijft dalen

Een makelaar plakt de tekst 'Verkocht' op het Te Koop bord. Beeld © ANP

Hoge prijzen en een laag aanbod, Nederlanders zijn opnieuw iets minder positief geworden over de huizenmarkt. Het vertrouwen dat Nederlanders hebben in de huizenmarkt daalt al twee jaar op rij.

Dat blijkt uit de maandelijkse Eigen Huis Marktindicator van de Vereniging Eigen Huis. Die indicator meet de stemming onder Nederlanders over de huizenmarkt en laat zien hoe het gesteld is met het consumentenvertrouwen.

In november kwam de indicator uit op 102, een punt lager dan een maand ervoor. De indicator loopt van 0 tot 200, waarbij 100 'neutraal' is. Boven de 100 is het sentiment optimistisch, onder de honderd is men negatief.

Crisis komt (volgens de helft), maar dat maakt niet uit voor koop

Bijna de helft van de Nederlanders denkt dat er binnen nu en drie jaar een crisis uitbreekt waardoor de huizenprijzen gaan dalen, meldt Vereniging Eigen Huis. Opvallend is wel dat die gedachte voor driekwart van de ondervraagden geen rol speelt bij het besluit om wel of niet een huis te kopen.

Dat het vertrouwen opnieuw is gedaald, is volgens hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer geen verrassing. "Het gaat al twee jaar op rij langzaam achteruit. Dat heeft alles te maken met de hoge prijzen en het lage aanbod. Dat zorgt samen voor het minder positieve gevoel", zegt Boelhouwer.

Hebben
Kijk ook:
Hebben starters nog iets te zoeken op de huizenmarkt?

Druk blijft op de ketel

Dat de indicator weer een puntje lager staat is volgens Boelhouwer niet zo interessant. De trend is dat wel. "Mensen kunnen het niet meer betalen", zegt hij. "Het woningtekort is zo enorm groot. Zeker in de Randstad is het gigantisch, dat lopen we de eerste tien jaar niet meer in. En zo blijft de druk op de ketel op de markt."

"De prijsstijgingen zijn begonnen in Utrecht en Amsterdam, maar je ziet ze nu als een rimpel verspreiden door de rest van het land", benadrukt de hoogleraar. "Die rimpelbeweging wordt eerst afgemaakt voor de markt stabiliseert." 

Er is maar een manier om die beweging te doorbreken, en dat is met een flinke schok of recessie. Die ziet Boelhouwer voorlopig nog niet. "Niemand weet dat van tevoren natuurlijk precies, maar de algemene verwachting is dat die zich de komende paar jaar niet laat zien. Ik verwacht eerst echt nog wel prijsstijgingen."