Ga naar de inhoud
Economie

Nederlanders pinden bijna miljard extra bij winkels in week voor kerst

De zorgverzekering, energierekening en boodschappen werden duurder. Beeld © ANP

Dat kerst dit jaar midden in de week valt, is gunstig voor winkeliers. Mede vanwege de extra dag om kerstinkopen te doen, steeg de omzet in de afgelopen week met 26 procent ten opzichte van een normale week.

In de afgelopen week kwam de omzet van winkeliers uit op bijna 3,3 miljard euro, meldt Betaalvereniging Nederland. Ter vergelijking: in een normale week is de omzet ongeveer 2,4 miljard.

Vooral de laatste drie winkeldagen voor de kerst (vrijdag, zaterdag en maandag) werd de pinpas veelvuldig getrokken om de inkopen voor het kerstdiner af te rekenen. Op die dagen schoot de omzet iedere keer door het half miljard.

Piek op zaterdag

Niet heel verrassend: de absolute topdag was de dag dat de meeste gezinnen sowieso al hun boodschappen doen. Op zaterdag piekte de omzet op 591 miljoen euro. Dat niet alle winkels open zijn op zondag is ook terug te zien in de cijfers: de omzet kwam uit op 310 miljoen. 

Als ook de aankopen via internet worden meegerekend, komt de omzet uit op 4,7 miljard euro. Ten opzichte van een normale week steeg de omzet met ruim 20 procent. De drukste dag online was vrijdag: toen werd 256 miljoen omgezet, bijna 50 procent meer dan een huis-tuin-en-keukenvrijdag.

Cash niet meegerekend

De getallen zijn op basis van schattingen van pin- en creditcardbetalingen, de betalingen met cash zijn dus niet meegerekend.

Die worden niet bijgehouden door Betaalvereniging Nederland. "Op een normale dag ligt de verhouding tussen pin- en cashbetalingen ongeveer op 60/ 40, maar dat zegt niets over het bedrag", legt een woordvoerder uit. 

Online kerstboodschappen: een kijkje achter de schermen bij AH

04:34