Economie

Huawei breekt door grens 200 miljoen verkochte telefoons

24 december 2018 11:07 Aangepast: 24 december 2018 11:21
Richard Yu, hoofd van de smartphonedivisie, met twee Huawei-telefoons Beeld © ANP

Huawei heeft dit jaar meer dan 200 miljoen smartphones verkocht. Dat is een opsteker voor het bedrijf, waardoor 2018 misschien toch nog een beetje kleur krijgt. Verschillende landen en bedrijven deden het netwerkapparatuur van Huawei afgelopen jaar in de ban uit angst voor spionage.  

Het is voor het eerst dat het Chinese techbedrijf meer dan 200 miljoen telefoons in een jaar verscheept. Daarmee haalt het de doelstelling die het zichzelf eerder dit jaar oplegde. De groei is indrukwekkend, want in 2010 verkocht Huawei nog maar 3 miljoen telefoons. Vorig jaar waren het er 153 miljoen.

Qua telefoonverkoop is het daarmee een mooi jaar voor het Chinese merk. In het tweede kwartaal haalde het Apple al in qua aantallen verkochte smartphones. Alleen Samsung verkoopt nu nog meer telefoons.

Angst voor spionage

Het nieuws dat de doelstelling is bereikt, zal dan ook met gejuich ontvangen zijn op het hoofdkantoor in China. Het bedrijf kwam dit jaar niet altijd even goed in het nieuws.

Het Chinese techbedrijf heeft drie takken: een consumentendivisie die onder andere smartphones maakt, een divisie die netwerkapparatuur maakt voor telecombedrijven en een derde tak die vooral voor de zakelijke markt werkt.

En juist de divisie voor netwerkapparatuur ligt onder vuur. Overheden en telecombedrijven willen geen zaken doen met Huawei, uit angst voor spionage. Daarnaast zeiden de Amerikaanse federale recherche FBI en de geheime dienst CIA al dat Amerikanen beter geen telefoons van Huawei  kunnen kopen.

Miniatuurvoorbeeld
Bang voor spionage

Moet Nederland verdacht Huawei ook in de ban doen? 'Niet naïef zijn'

Grootste ter wereld

Maar het lijkt er dus op dat alle onrust het succes van de consumentenproducten nog niet in de weg staan. Dat is belangrijk, want Huawei wil nog verder groeien. Richard Yu, het hoofd van de consumententak, heeft de torenhoge ambities van het bedrijf nooit onder banken of stoelen gestoken.

In 2020 wil het niet alleen Apple maar dus ook Samsung hebben ingehaald als grootste smartphonefabrikant ter wereld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Huawei lanceert smartphone met camera in schermgat

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`