Economie

BMW krijgt miljoenenboete in Zuid-Korea om brand in automotoren

24 december 2018 11:37 Aangepast: 24 december 2018 11:41
Een BMW 320d waarvan de motor in brand is gevlogen op een snelweg in Zuid-Korea. Beeld © EPA

Problemen voor BMW in Zuid-Korea. Het ministerie van Transport in dat land zegt een aanklacht tegen BMW te gaan indienen. Het concern zou na branden in automotoren auto's te laat hebben teruggeroepen. Ook krijgt BMW een boete van omgerekend 9 miljoen euro.

De Duitse fabrikant van luxe auto's BMW krijgt de wind van voren van de autoriteiten in Zuid-Korea. Die hebben in een eigen onderzoek aangetoond dat een ontwerpfout zorgde voor branden in zeker 52 dieselmotoren van BMW.

Het ministerie van transport van Zuid-Korea verwijt BMW dat het een terugroepactie zou hebben vertraagd en defecten verborgen zou hebben gehouden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

BMW roept ruim 20.000 diesels in Nederland terug om brandgevaar

BMW ontkent 'ontwerpfout'

BMW ontkent dat er sprake is van ontwerpfouten en zegt de terugroepactie op tijd te zijn gestart. Uiteindelijk riep het 172.000 auto's terug in Zuid-Korea, waarvan een deel in juli en een deel afgelopen oktober en bood het zijn excuses aan. 

Volgens BMW erkende het in juli al dat er problemen waren in de automotoren, maar volgens de Zuid-Koreaanse autoriteiten was BMW al sinds 2015 op de hoogte van de problemen, toen het een afdeling opzette om die problemen aan te pakken.

Nederland: 20.000 diesels

Zuid-Korea is niet het enige land waar diesels van BMW zijn teruggeroepen naar de garage. Wereldwijd gaat het 1,6 miljoen wagens. In Nederland ging het om bijna 21.000 auto's.

Bij bepaalde modellen kan de koeler van de zogeheten uitlaatgasrecirculatie gaan lekken. Dat kan leiden tot smeltende onderdelen en in het uiterste geval brand, liet BMW weten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore