Economie

Amerikaanse minister Mnuchin belt met bankbazen om paniek te voorkomen

24 december 2018 08:50 Aangepast: 25 december 2018 11:01
teven Mnuchin, de Amerikaanse minister van Financiën. Beeld © EPA

Met telefoontjes naar de topmannen van de zes grootste Amerikaanse banken heeft Trumps minister van Financiën geprobeerd paniek over de gedeeltelijke sluiting van de overheid te voorkomen. De 'geruststellende' uitkomst: de banken hebben hem verzekerd dat zij genoeg geld in kas hebben voor bedrijven en consumenten.

Steven Mnuchin belde met de ceo's van de zes grootste banken in de VS, de Bank of America, Citibank, Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Morgan Stanley en Wells Fargo, meldt het ministerie in een statement op Twitter.

Geen deal over begroting

Het Congres en president Trump worden het maar niet eens over een nieuwe begroting. Vanwege de shutdown zijn zo'n 850.000 ambtenaren naar huis gestuurd en krijgen zij geen salaris. Dat komt op een moment dat veel nervositeit heerst op de financiële markten.

De zet van Mnuchin, zelf ooit werkzaam voor Goldman Sachs, komt nadat Amerikaanse beurzen vorige week fors onderuit gingen. De telefoontjes waren uit voorzorg vanwege de forse koersschommelingen op aandelenbeurzen.

"Dat belrondje is denk ik heel belangrijk om wat vertrouwen terug te krijgen", zegt analist Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer. 

Averechts effect

Maar het kan ook averechts uitpakken, denkt Corné van Zeijl, analist van Actiam. "Ik twijfelde niet aan het voortbestaan van het Amerikaanse bankwezen totdat hij erover begon te praten."

Het optreden van Mnuchin komt paniekerig op hem over. "Dit betekent toch wel dat er serieus iets aan de hand is. En dat is er ook wel, dit soort dalingen zijn wel extreem", verwijst hij naar de slechtse beursweek in 10 jaar voor de Dow Jones-index. Die verloor vorige week 420 punten. 

Overleg

Vandaag wordt verder overlegd in de speciale werkgroep van president Trump voor financiële markten, waarvan Mnuchin voorzitter is.

Daarin zitten bestuurders van de Fed, de Securities and Exchange Commission (SEC) en andere betrokken leiders in de financiële wereld. Er zal besproken worden hoe de normale gang van zaken op de financiële markten kan worden zeker gesteld.

Kerntaken

Maar geen reden tot zorgen, aldus Mnuchin. "We blijven een sterke groei zien in de Amerikaanse economie met robuuste bijdragen van zowel consumenten als bedrijven", schrijft hij in zijn verklaring.

Hij voegt toe dat ondanks de shutdown medewerkers op zijn departement de kerntaken - lees het innen van belastingen - blijven uitvoeren. 

AEX

De beurzen zijn vandaag maar een halve dag open, de Amsterdamse AEX sloot afgelopen vrijdag met een licht verlies op 484,81 punten. Het laagste punt dit jaar was 477,8 punten.

De AEX zal naar verwachting hoger openen. "Kennelijk heeft dat belrondje geholpen", zegt Bender.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van