Economie

Ministerie van BuZa voor bijna 9 ton opgelicht in Tanzania

21 december 2018 19:33 Aangepast: 21 december 2018 20:37
Minister Sigrid Kaag. Beeld © ANP

De Nederlandse overheid is voor 859.068 euro slachtoffer van fraude in Tanzania. Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) sponsorde een infrastructuurproject, dat nooit is gebouwd.

De overheid werd in juli 2017 getipt over mogelijke fraude. Toen BuZa een kijkje nam in Tanzania, werd "de infrastructuur niet aangetroffen, terwijl er wel subsidie voor was verstrekt".

Dat schrijft minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) in een brief aan de Tweede Kamer.

Na de melding stopte het ministerie de subsidie van het ontwikkelingsprogramma in Tanzania en liet een onderzoek uitvoeren. Daaruit blijkt dat 859.068 euro is verduisterd. Bij de fraude waren 'zowel de coördinerende semi-overheidsorganisatie in Tanzania als uitvoerende partner-ngo’s in Tanzania' betrokken.

Alsnog bouwen

Het ministerie is nu bezig de schade te verhalen en de ontbrekende infrastructuur alsnog te bouwen. Dat moet 'in het eerste kwartaal 2019' gelukt zijn, schrijft de minister.

De uitvoerders hebben beloofd de installatie toch nog aan te leggen of het geld terug te betalen. Verder loopt er een justitieel onderzoek tegen de Tanzaniaanse semi-overheidsorganisatie.

Fraude bij ontwikkelingshulp

De afgelopen vijf jaar is gemiddeld 0,15 procent van de ontwikkelingshulp van het ministerie verduisterd. Het is dus heel belangrijk om actief en uitgebreid te controleren tijdens zulke subsidieprogramma’s, schrijft de minister.

Dit programma liep van 2009 tot 2013, ook al fase 1 genoemd. In de tweede fase werd een 'geavanceerd controlesysteem' ingevoerd, waardoor de fraude aan het licht kwam.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van