Economie

Lelystad breekpunt: belangrijk advies over toekomst Schiphol vertraagd

21 december 2018 16:35 Aangepast: 05 januari 2019 11:13
Beeld © Getty Images

Het cruciale overleg tussen alle belanghebbenden rond Schiphol is vandaag op niets uitgelopen. De partijen hebben meer tijd nodig om tot een advies over de toekomst van de luchthaven te komen. Het probleem: de positie van Lelystad.

Het gaat om het advies van de Omgevingsraad Schiphol (ORS), die onder leiding staat van Hans Alders. In deze raad zitten vertegenwoordigers van overheden, bewoners, de luchtvaartsector en brancheorganisaties. 

De afgelopen weken zijn veel gesprekken gevoerd over de ontwikkeling van Schiphol en op veel punten is inmiddels wel overeenstemming bereikt.

Functie Lelystad

Maar over het belangrijkste: of en onder welke voorwaarden Schiphol eventueel mag groeien, daar zijn de partijen het nog niet over eens. Op dit moment geldt een vluchtplafond van 500.000 vluchten van en naar de luchthaven per jaar. 

De Omgevingsraad wil daar geen besluit over nemen zolang er geen duidelijkheid is over wat er met Lelystad gebeurt. Het gaat om de vraag of dit vliegveld vluchten mag overnemen van Schiphol. Pas als daar duidelijkheid over is, kan er een advies van de Omgevingsraad komen.

Probleem minister

Die duidelijkheid moet komen van minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) van Infrastructuur en Waterstaat, die kampt met een dilemma.

Het idee was dat Lelystad vluchten overneemt van Schiphol. Maar vanwege bezwaren van de Europese Commissie heeft Van Nieuwenhuizen dat plan inmiddels ingetrokken, zo meldde zij vorige week aan de Tweede Kamer.

'Niet eenvoudig'

De Commissie keurt het plan af omdat er geen mogelijkheid was voor andere vliegmaatschappijen vanaf Lelystad vluchten uit te voeren. 

Van Nieuwenhuizen is intussen bezig met een nieuw plan, maar schreef vorige week al: "Het zal duidelijk zijn dat dit niet eenvoudig is." 

Daar had zij gelijk in: gisteren stemde een meerderheid in de Tweede Kamer voor een motie van SP-Kamerlid Cem Laçin, waarin zelfstandige groei van Lelystad Airport wordt verboden.

Tegen meer groei

Als er duidelijkheid is over de overloopfunctie van Lelystad, dan kan er op z'n vroegst in januari een advies zijn van de Omgevingsraad, verwacht Alders. 

Een meerderheid van de Nederlandse bevolking is tegen verder groei van de luchtvaart, bleek gisteren uit een onderzoek dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat liet uitvoeren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees verder:

Meer dan helft bevolking is klaar met groei Nederlandse luchtvaart

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van