Economie

Onderzoek Algemene Rekenkamer naar uitgaven publieke omroep

21 december 2018 14:48 Aangepast: 21 december 2018 17:09
Dominique Weesie, presentator en voorzitter van PowNed. Beeld © ANP

De Algemene Rekenkamer gaat het komende jaar onderzoek doen naar de publieke omroep. De onafhankelijke controleur van de uitgaven van overheidsgeld wil weten waar de NPO geld aan uitgeeft en of dit efficiënt gebeurt.

De Rekenkamer zal vooral de uitgaven aan tv-programma's onder de loep nemen, omdat daar zo'n 80 procent van het budget van de NPO naartoe gaat.

Discussie

De aanleiding voor het onderzoek is dat er gediscussieerd wordt in de politiek over de toekomst van de publieke omroep, meldt de Rekenkamer. Die discussie draait vooral om geld: het kabinet bezuinigt volgend jaar 62 miljoen euro op de NPO. Dit jaar is het budget 802 miljoen euro.

Over de bezuinigingen is veel onrust omdat dit onder meer ten koste zou gaan van programma's.

Mede onder druk van de protesten over de bezuinigingen komt er een eenmalig bedrag van 40 miljoen volgend jaar voor de NPO, meldde minister Arie Slob van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in november aan de Tweede Kamer

Grondig

Behalve waar de NPO geld aan uitgeeft, gaat de Rekenkamer ook onderzoeken of dit wel efficënt gedaan wordt. Dat zal grondig gebeuren, tot op programmaniveau. 

Het onderzoek is al gestart en zal naar verwachting eind volgend jaar klaar zijn. 

Transparantie

Een woordvoerder van de NPO laat weten dat zij volledig zullen meewerken aan het onderzoek, 'verantwoording over de inzet van middelen ziet NPO als een vanzelfsprekendheid'. "We heten de onderzoekers van de Algemene Rekenkamer van harte welkom bij de NPO en geven vanzelfsprekend inzage en alle medewerking", reageert hij.

Hij wijst er verder op dat de Rekenkamer ook in 2008 en 2011 onderzoek deed naar de Publieke Omroep.

'Interesse'

Een woordvoerder van het ministerie van OCW laat weten dat het ministerie het rapport met 'interesse' tegemoet ziet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van