Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Meer dan helft bevolking is klaar met groei Nederlandse luchtvaart

20 december 2018 21:47 Aangepast: 20 december 2018 21:57
Beeld © ANP

Nederland heeft het wel gehad met de groei van de luchtvaart in ons land. Dat blijkt uit een groot onderzoek dat het kabinet heeft laten uitvoeren.

Het onderzoek, uitgevoerd door bureau Motivaction, laat zien dat een meerderheid geen groei meer wil in het aantal vluchten van en naar Nederland. Vóór groei is nog maar 35 procent van de Nederlanders, terwijl 54 procent tegen is.

Het grootste deel van de tegenstanders van verdere groei vindt het wel mooi zo; laat het maar op dit niveau, zegt dertig procent van de Nederlanders.

Minder vluchten om milieu

De andere 24 procent van de tegenstanders van verder groei, is radicaler: de luchtvaart moet wat hen betreft krimpen. Belangrijkste reden voor de gewenste krimp is volgens hen het milieu.

Een derde van de Nederlanders die een krimpende luchtvaart willen zien, kiest daarvoor vanwege geluidsoverlast.

Toekomst Schiphol

De uitkomsten van het onderzoek zijn een fikse streep door de rekening van voorstanders van meer vluchten van en naar Schiphol.

Morgen zitten alle betrokken partijen, omwonenden, bestuurders, luchtvaartsector bijelkaar om een knoop door te hakken over toekomstige groei op de luchthaven.

Elektrisch vliegen

Alternatieve manieren om de overlast van luchtvaart te beperken, kunnen op veel steun rekenen. Schonere en stillere vliegtuigen wil zo'n beetje iedereen wel. 70 procent van de Nederlanders ziet zelfs een toekomst voor elektrische vliegtuigen.

Het zwaarder belasten van vieze vliegtuigen, dat is minder populair. Toch heeft zelfs daar een kleine meerderheid nog begrip voor.

Opvallend is verder dat de vliegtaks helemaal niet zo slecht valt in Nederland. De voorstanders (34 procent) en de tegenstanders (37 procent) houden elkaar vrijwel in evenwicht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vakbond KLM-personeel betaalt voor website 'tegengeluid' in discussie Schiphol

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van