Economie

Kabinet schrapt bezuiniging van 295 miljoen op uitkering voor zieke werknemers

20 december 2018 12:28 Aangepast: 20 december 2018 12:35
Een demonstratie van de FNV. Beeld © ANP

Een felbekritiseerde bezuiniging van het kabinet gaat niet door. Het kabinet komt vakbonden en oppositiepartijen tegemoet en schrapt de bezuiniging op de WIA, de uitkering voor mensen die door ziekte niet of minder kunnen werken.

In het regeerakkoord is afgesproken om strenger te controleren wie er recht heeft op de uitkering voor mensen die door ziekte minder of helemaal niet kunnen werken. Hiermee zou op termijn per jaar 295 miljoen euro aan uitkeringen bespaard kunnen worden, berekende het kabinet

Er kwam meteen fel protest van vakbonden en oppositiepartijen tegen de bezuiniging op de WIA, voluit Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen geheten. De angst was dat zieke werknemers hierdoor in de bijstand zouden belanden, terwijl dat niet hun schuld was.

Dit jaar hadden zo'n 300.000 mensen recht op de WIA, volgens een schatting van het UWV.

Blijdschap

Er is dan ook blijdschap bij de vakbonden dat minister Wouter Koolmees (D66) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de maatregel terugdraait. "Het is niet meer dan rechtvaardig dat de maatregelen die in het regeerakkoord waren opgenomen weer van tafel zijn, dankzij de druk van onze kant", aldus Kitty Jong, vice-voorzitter van de FNV. 

Haar collega van het CNV, voorzitter Arend van Wijngaarden, geeft Koolmees zelfs een compliment 'dat hij gehoor geeft aan onze zorg'. 

'Mooi resultaat polder'

Minister Koolmees zelf is blij dat er overeenstemming is gekomen. Hij verwijst naar het stukgelopen pensioenoverleg en prijst zich gelukkig dat 'de polder' bij deze kwestie wel 'een mooi resultaat' heeft geboekt.

'Kabinet luister eindelijk'

Oppositiepartij PvdA is ook tevreden: "Met vele anderen is strijd gevoerd tegen het asociale plan een kwart miljard te bezuinigen op chronisch zieken en arbeidsongeschikten", laat fractievoorzitter Lodewijk Asscher weten. "Je moet zeker zijn van hulp als je pech hebt in het leven."

Volgens hem is het goed dat het kabinet 'eindelijk luistert naar de honderden mensen die onze petitie onderschreven, naar de FNV en naar het gezond verstand'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mkb moet zieke werknemer tóch twee jaar blijven doorbetalen

Twee jaar doorbetalen

Het is sowieso een goede dag voor werknemers: het plan uit het regeerakkoord om de periode dat mkb'ers zieke werknemers moeten doorbetalen terug te schroeven van twee naar één jaar, gaat niet door.

In plaats daarvan compenseert het kabinet kleine bedrijven met honderden miljoenen euro's voor een deel van de kosten die zij maken voor het doorbetalen van ziek personeel. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`