Ga naar de inhoud
Economie

Belastingdienst geeft alle zzp'ers een extra btw-nummer

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën. Beeld © ANP

Het lukt de Belastingdienst niet om op korte termijn het burgerservicenummer (bsn) uit het btw-nummer te halen. En dus komt er een tussenoplossing: zo'n 1,3 miljoen eenmanszaken krijgen komend jaar een extra btw-nummer - zonder bsn - voor hun facturen en website.

Dit nummer moeten de zzp'ers gebruiken voor het afhandelen van de btw-heffing, schrijft staatssecretaris Menno Snel (D66) van Financiën aan de Tweede Kamer. Intern blijft de fiscus werken met het oude nummer en hetzelfde systeem, laat een woordvoerder van de Belastingdienst weten aan RTL Z. "We bouwen als het ware een schil eromheen, waarmee een nieuw nummer aan het oude wordt gekoppeld."

Snel wordt tot deze maatregel gedwongen door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), die vindt dat het oplossen van het probleem met het bsn in het btw-nummer te lang duurt. Er wordt onder zzp'ers al jarenlang gemord over de structuur waarin hun bsn in het nummer verwerkt is. Sinds juni 2017 deed de AP onderzoek ernaar. Begin dit jaar riepen regeringspartijen VVD en CDA eindelijk ook op er werk van te maken.

Privacy in gevaar

Het bsn in het btw-nummer is namelijk een schending van privacywet AVG. Zzp'ers moeten het btw-nummer verplicht op hun website en facturen melden, waardoor zij het risico lopen dat criminelen dit kunnen misbruiken voor identiteitsfraude. 

De Autoriteit Persoonsgegevens gaf de Belastingdienst de opdracht om het nog dit jaar te herstellen. Maar die deadline was niet haalbaar, werd in juni al duidelijk

Geduld AP is op

De commissie die het probleem op verzoek van Snel onderzocht, concludeerde dat een verandering van de systemen 'op korte termijn niet mogelijk is'. De Belastingdienst waarschuwde al eerder: de inning van de omzetbelasting zou in gevaar komen als dit zou gebeuren.

Maar het duurt de Autoriteit Persoonsgegevens simpelweg te lang. Begin december schreef voorzitter Aleid Wolfsen van de AP dat de minister 'reeds langere tijd op de hoogte' is van de risico's en dat dat desondanks niet heeft geleid tot 'een voortvarende aanpak van het probleem'. 

Daarom komt er een verbod op het gebruik van het btw-nummer, dat op 1 januari 2020 van kracht wordt.

Belastingdienst
Lees ook:
Belastingdienst haalt deadline voor aanpassen btw-nummer niet

'Vinger aan de pols'

Door zzp'ers een ander btw-nummer voor op hun site en facturen te geven, lost Snel het probleem voor nu op. Het nieuwe nummer in het hele systeem doorvoeren zal waarschijnlijk langer duren, meldt Snel. 

De Autoriteit Persoonsgegevens reageert gereserveerd op de tussenoplossing: "Op papier lijken deze maatregelen een oplossing te bieden voor het probleem", aldus Aleid Wolfsen in een verklaring. "Maar we blijven een vinger aan de pols houden", voegt een woordvoerder toe.