Ga naar de inhoud
Economie

EU maakt zich op voor no deal-brexit met 14 maatregelen

Beeld © Getty Images

Met nog honderd dagen te gaan voor de Britten de EU verlaten, heeft de Europese Commissie bekend gemaakt welke voorzorgsmaatregelen er worden genomen voor een no deal-scenario. Die veertien maatregelen op specifieke beleidsterreinen werden vanmiddag gepubliceerd.

De afgelopen weken is het continu onduidelijk geweest wat er op 29 maart precies gaat gebeuren. Theresa May heeft het moeilijk met haar eigen partij en het is allerminst zeker of zij haar brexitdeal nog door het parlement weet te krijgen. In de derde week van januari wordt daarover gestemd. 

Hoe
Lees ook:
Hoe blijft de EU toch zo eensgezind tijdens brexit-onderhandelingen?

'Niet verzachtend, hoogstens chaosbeperkend' 

Mocht dat niet lukken, dan resten nog maar enkele scenario's. Duidelijk is dat het no deal- of cliff edge-scenario nadert. In dat scenario 'stort' het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zonder dat er een duidelijk uittredingsakkoord is. Huidige afspraken worden dan acuut verbroken en van de ene op de andere dag zullen er grenscontroles plaatsvinden. 

Voor die situatie zijn er nu een aantal maatregelen aangekondigd die de schade moeten beperken. Die zijn er niet om een vergelijkbare situatie als voor de brexit te creëren, met soepele regelgeving, laat de Commissie weten, maar om chaos of verstoringen te beperken.

De noodmaatregelen moeten chaos voorkomen in cruciale sectoren. Het gaat bijvoorbeeld over luchtvaart, douane, burgerrechten en de financiële wereld. Hieronder lichten we enkele maatregelen uit, een volledig overzicht is hier en hier te vinden. 

Hoe zit het met Britten die in de EU wonen en met reizen?

De Europese Commissie vraagt van EU-lidstaten om 'ruimhartig' om te gaan met de rechten van Britten die op het continent wonen, op voorwaarde dat het Verenigd Koninkrijk dat ook doet met EU-burgers die daar wonen.

 • Daarmee legt de Europese Commissie wel de rechten en de bescherming van de VK-burgers bij de lidstaten, dus de vraag is hoe zij ermee omgaan. 
 • Praktisch gezien roept de Commissie lidstaten op om VK-burgers die op de dag van de uittreding in lidstaten wonen, nog steeds te zien als legale inwoners.
 • Lidstaten zouden volgens de Commissie pragmatisch om moeten gaan met het verlenen van een tijdelijke of langere verblijfsvergunning. Jaren dat mensen ergens al woonden voor de uittrede, zouden meegeteld moeten worden bij de aanvraag.
 • Voor een periode van minder dan 90 dagen is er geen visum nodig. 
Chaos,
Lees ook:
Chaos, files en veel papierwerk: dit gebeurt er bij geen brexitdeal

Daarnaast houden VK-burgers met familie in de EU het recht om vrij te reizen naar en verblijven in EU-lidstaten en mogen VK-burgers met een verblijfsvergunning voor een Schengen-lidstaat vrij in het Schengen-gebied reizen in een periode van drie maanden.

Vliegrechten

Verder waren er zorgen dat de luchtvaart tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU stil zou worden gelegd. De Europese Commissie heeft twee voorstellen gedaan waardoor het komende jaar verbindingen tussen het eiland en het vasteland in ieder geval in stand worden gehouden.

 • Vanuit het VK naar de EU27-staten en vice versa kan vliegverkeer in ieder geval doorgaan tot maart 2020, mits het Verenigd Koninkrijk dezelfde rechten toekent aan vliegtuigen die vanuit de Europese Unie vliegen. 
 • Voor de lange termijn gaan de EU en het Verenigd Koninkrijk met elkaar onderhandelen over luchtvaart.
 • Om binnen de EU tussen EU-landen te mogen vliegen moeten luchtvaartmaatschappijen aan bepaalde regels voldoen. Luchtvaartmaatschappijen zoals Easyjet - die voornamelijk in het VK zitten -  zouden daardoor getroffen kunnen worden, als ze niet op tijd maatregelen nemen. 

Vrachtvervoer

Ook wegtransporteurs zouden zo min mogelijk hinder moeten ondervinden van de brexit.

 • De EU wil Britse bedrijven negen maanden toestaan om goederen naar de EU te vervoeren, op voorwaarde dat het Verenigd Koninkrijk omgekeerd hetzelfde doet.
 • Die maatregelen zullen op 30 maart meteen ingaan, en eindigen op 29 december 2019 zonder verder overleg.
 • Personenvervoer kan gewoon blijven rijden. 
 • Het is nog steeds mogelijk dat er files ontstaan. 
Brexit:
Lees meer:
Brexit: de vier scenario's op weg naar de deadline

Vervoer van dieren

Levende dieren en dierlijke producten uit het VK worden nog steeds toegelaten in de EU, omdat het VK vanaf 30 maart 2019 op een lijst komt die dat toestaat. Wel moet alles aan de grens gecheckt worden door de douane en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Huisdierenbezitters moeten wel even oppassen: vanaf 29 maart geldt het EU-dierenpaspoort niet meer als je een huisdier hebt in het VK. Reizigers vanuit Groot-Brittannië die een huisdier mee willen nemen moeten bepaalde certificaten meenemen.