Economie

Hoekstra's plan voor financiële sector oogst direct kritiek: 'Lood om oud ijzer'

18 december 2018 11:43 Aangepast: 18 december 2018 11:56
Beeld © ANP

Minister Wopke Hoekstra van Financiën onthult vandaag zijn plan van aanpak om het vertrouwen van de samenleving in de financiële sector te herstellen. De plannen die bedacht zijn na overleg met de sector kunnen direct rekenen op stevige kritiek. Oppositiepartijen vinden dat zijn plannen helemaal niet ver genoeg gaan.

Stabiliteit, integriteit en innovatie zijn de drie kernwoorden van de agenda van minister Hoekstra voor de financiële sector. Om het te bereiken heeft hij een reeks van goede voornemens. 

Flitskredieten aanpakken

Hij wil dat banken een grotere buffer opbouwen en dus meer geld in kas houden om tegenslagen op te vangen. Ook wil hij kleine leningen met een korte looptijd (flitskredieten) aanpakken en de bestrijding van witwassen van crimineel geld of het financieren van terrorisme moet prioriteit worden in de sector.

Om dat laatste te bereiken wil hij onder meer aanbieders van diensten die cryptomunten gebruiken, verplichten om een vergunning te nemen. Dat plan kondigde hij in maart al aan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoekstra wil cryptohandel en ico's aan banden leggen

Strengere eisen

Daarnaast wil Hoekstra maatregelen om te voorkomen dat bankiers grote risico's nemen omdat ze dan meer verdienen. De mogelijkheden om strengere eisen aan de beloning van bankiers te stellen, werden al sinds april door Hoekstra onderzocht

Van de maatregelen die Hoekstra graag wil, wordt maar een deel omgezet in regels. Bankiers moeten aandelen die zij als deel van hun salaris krijgen, minimaal vijf jaar vasthouden, zodat ze het belang van het bedrijf op de lange termijn vooropstellen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoekstra onderzoekt strengere regels bankierssalarissen

Regels bonusplafond aangescherpt

Daarnaast worden banken verplicht om uit te leggen hoe de hoogte van de salarissen van bankiers in verhouding staat tot het belang van de bank voor de maatschappij.

Verder worden regels aangescherpt waar financiële instellingen zich op mochten beroepen als ze medewerkers meer wilden betalen dan de maximale bonus van 20 procent van het vaste salaris. Dat mag voor medewerkers die niet onder de cao van de bank vallen, maar met Hoekstra's nieuwe regels niet meer voor medewerkers die interne controles bij de bank doen of contact hebben met klanten.

Regeling terugvorderen salaris onzeker

Een belangrijk plan van Hoekstra om buitensporige salarissen in de sector aan te pakken, blijft onzeker. Hoekstra wil graag een dat er een clawback-mogelijkheid komt voor het vaste salaris van bankiers.

Zo'n regel zou betekenen dat als een bank aanklopt voor financiële hulp bij de staat, bestuurders een deel van hun salaris weer moeten inleveren. Het is maar de vraag of dit wel mag in verband met Europese regels.

Hoekstra vraagt aan het belangrijkste juridische adviesorgaan van de overheid, de Raad van State, gevraagd om duidelijkheid te verschaffen of dit plan niet in strijd is met de Europese wetgeving. 

Dat advies wordt aan het eind van het eerste kwartaal van 2019 verwacht, schrijft Hoekstra aan de Tweede Kamer. Hij verwacht daarom in de eerste helft van volgend jaar een beslissing te nemen over de eventuele invoering van deze regeling, waar de financiële sector fel tegen is.

Kritiek oppositie

De oppositie is kritisch over de plannen. "Het kabinet loopt om het grootste probleem van de financiële sector heen", reageert Henk Nijboer, Kamerlid voor de PvdA. Hij doelt op het eisen van hogere bankenbuffers, iets wat het kabinet in Europees verband wil regelen. "Om banken écht gezond te maken, moeten buffers naar minstens 10 procent", aldus Nijboer.

Kamerlid Mahir Alkaya van de SP noemt de plannen van Hoekstra lood om oud ijzer. Dat de regels voor bankiersbeloningen worden aangescherpt, is niet 'erg baanbrekend', aldus Alkaya.

Hij is teleurgesteld dat er niets in de plannen staat over het afschermen van zakenactiviteiten van een bank van de nutsactiviteiten. Als daar een scheiding tussen zou zijn, worden consumenten niet de dupe van problemen bij de zakentak.

Hij krijgt bijval van Bart Snels van GroenLinks. Die laatste ziet maar weinig nieuws ten opzichte van een brief eerder dit jaar van Hoekstra, laat hij weten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van