Economie

May: Brits parlement stemt eind januari over brexitdeal

17 december 2018 20:03 Aangepast: 17 december 2018 20:25
Theresa May in het Britse parlement. Beeld © AFP

De Britse premier Theresa May wil het parlement in de derde week van januari alsnog laten stemmen over haar brexitdeal met de EU. De leider van de linkse oppositiepartij Labour vindt dat veel te laat en wil een motie indienen waarin het vertrouwen in May wordt opgezegd.

Zo'n motie kan de regering niet ten val brengen, maar een nederlaag zou wel een klap zijn voor May.

De brexitdealstemming zou eigenlijk al op 11 december plaatsvinden, maar is op het laatste moment uitgesteld uit vrees voor een gigantische nederlaag  De meerderheid van het parlement, inclusief veel leden van Mays eigen Conservatieve partij, is ontevreden over het onderhandelingsresultaat van de premier.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Cruciale brexit-stemming uitgesteld, politieke chaos in Londen

Gemor en muitende parlementariërs

Als parlementariërs pas in januari kunnen stemmen over de deal, kunnen zij vanwege de naderende deadline meer druk ervaren om die toch maar goed te keuren.

Een woordvoerder van Labour zei eerder dat de partij niet zal toestaan dat May 'op cynische wijze tijd rekt om een valse keuze te creëren tussen haar verprutste deal en geen deal'. Ook binnen haar eigen conservatieve partij klinkt gemor. Muitende conservatieve parlementariërs probeerden haar onlangs af te zetten, maar dat mislukte.

Ierse grenskwestie blijft probleem

Het grootste struikelblok blijft de Ierse grenskwestie. Door de brexitdeal dreigt het VK namelijk voor onbepaalde tijd in een douane-unie met de EU te belanden.

Dat is het geval als er voor het einde van de overgangsperiode geen andere oplossing is gevonden om een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland te vermijden. Deze noodoplossing wordt de backstop genoemd.

Als dat gebeurt moeten de Britten zich aan veel Europese regels blijven houden en kunnen ze niet zelf nieuwe handelsverdragen afsluiten. Voor een groot deel van het parlement is dit niet te verkroppen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van