Economie

Amerikanen kopen massaal luchtmeters: 'Het is niet best gesteld'

18 december 2018 06:06
Smog boven Los Angeles. Beeld © ANP

Amerikanen snakken naar frisse lucht. In Californië, waar de luchtkwaliteit achteruit holt, zijn luchtkwaliteitsmeters dan ook in trek en leggen mensen er honderden euro’s voor neer. "Ik wil mijn kind met gerust hart buiten laten spelen."

"Kijk, daar hangt-ie", zegt Christine Mills terwijl ze naar een witte cilinder wijst die onder de dakgoot hangt. Ze woont samen met haar zoontje in een hippe buurt langs een rivier in Los Angeles. Heerlijk om langs het water te fietsen of te spelen, maar de buurt ligt ook tussen twee grote snelwegen in.

"Op nog geen 200 meter is een rangeerterrein voor treinen, die verstoken nogal wat diesel", vertelt ze. Toen ze las dat belangenorganisatie Coalition for Clean Air (CCA) luchtmeters zou delen, kwam ze samen met haar buurt in actie. Nog diezelfde week kwam er iemand van CCA langs om een luchtmeter van PurpleAir op te hangen en te installeren.

Chistine Mills met haar zoontje. Chistine Mills met haar zoontje.

Verstopt wegennet

Victor Polano werkt bij CCA en installeerde de luchtsensor, à 200 euro, bij Christine thuis, bekostigd uit giften en donaties. De afgelopen maanden deed hij dat al tientallen keren in de omgeving van Los Angeles. "Zo krijgen we van veel steden en staten een goed beeld van hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit."

En die is niet best in Californië. Dat komt ten eerste door het verkeer. Los Angeles staat al sinds jaar en dag te boek als de Amerikaanse stad met het meest verstopte wegennet. In het noorden van de staat Californië, in San Francisco en Silicon Valley, is het niet veel beter.

Daarnaast schaft president Donald Trump de ene na de andere milieuregel af, net als Amerika's toezegging aan het klimaatakkoord van Parijs. Tel daar de vele bosbranden van de afgelopen jaren bij op, en het is niet verwonderlijk dat veel inwoners zich zorgen maken over de lucht die ze inademen.

Beleid afdwingen met metingen

Christine Mills kreeg haar meter gratis van CAC. Ze kan de metingen bijhouden met een computerprogramma en een app op haar telefoon. "Zo kunnen we de luchtkwaliteit in de buurt in de gaten te houden."

Waarom? "Voor mijn kind. Ik wil hem met gerust hart buiten laten spelen. En ook om echt te weten hoe slecht het gesteld is met de luchtkwaliteit."

Met de cijfers van hun metingen in de hand, probeert de buurt bij de gemeente een schoner beleid af te dwingen. "Hoe meer we weten, hoe sterker we staan."

De luchtmeter van Flow als hippe gadget. De luchtmeter van Flow als hippe gadget.

Hippe meter met app 

Een concurrent van PurpleAir is Plume Labs. Dit Franse bedrijf maakt de Flow, een hip en minimalistisch vormgegeven luchtmetertje. Flow mikt met reclamespotjes vol hipsters duidelijk op de millennials in de steden. Het apparaat meet stikstof, smog en fijnstof en je kunt de resultaten zien via een app.

Sinds dit jaar is de Flow te bestellen, vertelt Tyler Knowlton van Plume Labs. Het apparaat is populair in aanloop naar de feestdagen en sinds de zomer heeft Plume Labs de verkoop van het metertje zien verdubbelen. "Vooral in Californië en het noordoosten van de VS doet de Flow het goed."

Ook Parijs en Londen zijn belangrijke afzetmarkten. Prijs: zo'n 160 euro.

Adem inhouden in pizzatent

Ook een optie: zélf je luchtmeter ontwikkelen. Michael Heimbinder uit Brooklyn deed het. "Ik ben sinds 2011 bezig met luchtkwaliteit. Toen ben ik begonnen met het ontwikkelen en testen van een eigen luchtmeter. Sinds 2015 is de AirBeam te koop."

Een aantal keren per week neemt hij zijn eigen AirBeam mee op de fiets of te voet door de straten van New York. "Ik weet inmiddels precies wanneer ik mijn adem in moet houden", vertelt Michael. Als er een truck langsrijdt bijvoorbeeld, maar ook in een pizzatent. "Van die ovens komt aardig wat ranzige lucht af. In een Italiaans restaurant slaat de meter altijd uit."

Ondertussen verkoopt zijn luchtmeter steeds beter. Op zijn site verkoopt Michael de meters voor 220 euro per stuk. "Ik verkoop ze vooral een buurtcomités en vrijwilligersorganisaties. Via mijn website wil ik zo een een netwerk opzetten waarmee iedereen de luchtkwaliteit in zijn of haar buurt in de gaten kan houden. Dat is mijn doel."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`