Economie

Primör: Ikea start vandaag met de verhuur van meubels

14 december 2018 12:08 Aangepast: 14 december 2018 12:48
Een vrouw loopt door een Ikea-vestiging. Beeld © AFP

Bij de Ikea in Amsterdam kunnen vanaf vandaag ook meubels gehuurd worden. Het is niet voor iedereen weggelegd trouwens. Om in aanmerking te komen moet je wel in jongerenwooncomplex Stek Oost wonen.

De Zweedse meubelgigant schrijft dat het project past binnen de duurzame doelstellingen van het bedrijf en de jongeren lopen er volgens Ikea warm voor omdat ze 'steeds minder waarde aan het bezitten spullen hechten'.

Duurder dan kopen

De bewoners van het complex in Amsterdam, voor een deel statushouders, kunnen kiezen uit vier meubelpakketten die ze voor minimaal twee jaar moeten huren voor een bedrag tussen de 19,95 euro en 29,95 euro per maand.

Na de periode van twee jaar kunnen de huurders de spullen teruggeven aan Ikea of 'voor een klein bedrag overnemen'. Toch is het project bepaald niet te bestempelen als liefdadigheid, want het huren van meubels blijkt na twee jaar al duurder dan kopen.

Zo ben je voor het meubelpakket Stor (29,95 euro per maand) na twee jaar al 718,80 euro kwijt. Maar als je de meubels gewoon aanschaft kost het je slechts 636,79 euro, en dan mag je er ook nog eens mee doen wat je wil, voor hoe lang je wil: want ze zijn dan wel echt van jou.

De meubels in het Stor-pakket. De meubels in het Stor-pakket.

Begin van een trend

Ikea lijkt van zins om in de toekomst ook andere uitleenprojecten te starten. "De lessen die we hieruit halen nemen we mee in de ontwikkeling van diverse andere circulaire modellen die we komend jaar willen gaan testen, zoals mogelijk het verhuren van boxsprings", aldus Ikea. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van