Economie

Duizenden miljarden aan investeringen komen Nederland binnen, en gaan er weer uit

13 december 2018 09:34 Aangepast: 13 december 2018 15:26
Duizenden miljarden komen ons land binnen en gaan er weer uit via brievenbusfirma's. Beeld © ANP

Het grootste deel van de buitenlandse investeringen in Nederland blijft niet in ons land. Van de 4587 miljard euro vorig jaar ging 80 procent Nederland weer uit via zogeheten brievenbusfirma's. "Het positieve effect is heel beperkt. Het geld staat hier alleen maar. Er wordt geen mooie fabriek van gebouwd."

Dat zegt Peter Kavelaars, hoogleraar fiscale economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam in reactie op cijfers over buitenlandse investeringen van het CBS.

Nederland telt volgens de meest recente cijfers ruim 14.000 brievenbusmaatschappijen. Daarvan heeft 80 procent geen enkele economische activiteit in Nederland. Het doel van veel multinationals voor het oprichten van zo'n brievenbusmaatschappij in ons land is zo min mogelijk belasting betalen.  

Weinig opbrengsten voor Nederland

De financiële opbrengsten stellen dan ook niet zo veel voor, aldus Kavelaars. Van buitenlandse investeringen kun je volgens hem dan ook niet echt spreken. "Het levert een klein beetje aan belastinggeld op en wat personeel in de financiële sector."

Of we in de toekomst nog steeds zoveel brievenbusfirma's in ons land hebben, is de vraag. Nederland wil  strenger gaan optreden en moet dat ook van de Europese Commissie die vindt dat Nederland bedrijven op deze manier helpt met belasting ontwijken. Fiscale sluiproutes moeten verdwijnen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland gaat strenger optreden tegen brievenbusfirma's

Meer eisen en een fysiek kantoor

Wil een buitenlands bedrijf zich nu hier vestigen, dan moet er ook echt een fysiek kantoor zijn dat voor 24 maanden gehuurd wordt, vertelt Kavelaars. De bestuurders moeten in Nederland zijn gevestigd.   

Vanaf 2021 wordt een zogenoemde bronbelasting op rente- en royaltystromen ingevoerd. Geld, royalties, dat van Nederland naar belastingparadijzen gaat, is nu niet tot nauwelijks belast. "Daar gaat straks waarschijnlijk dik 20 procent belasting over geheven worden."

Investeringen buiten EU

Wereldwijd behoort Nederland tot de landen met de meeste inkomende en uitgaande directe buitenlandse investeringen waaronder aandelenkapitaal en kredietverleningen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat brievenbusfirma's vooral investeren buiten de Europese Unie, met name in Hong Kong, China, Australië en Nieuw-Zeeland, Latijns-Amerika en de Caraïben.

Ons land is één van de landen met de meeste belastingverdragen. Het merendeel van deze verdragen zijn zogenoemde dubbelbelastingverdragen die voorkomen dat een multinational in meerdere landen belasting moet betalen over dezelfde economische activiteiten. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van