Economie

5000 Groningers dagvaarden NAM om emotionele schade

11 december 2018 14:44 Aangepast: 11 december 2018 15:37
Archiefbeeld: Een bewoner voor zijn beschadigde woning in het aardbevingsgebied. Beeld © ANP

Ruim 5000 inwoners uit het Groningse aardbevingsgebied hebben de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gedagvaard voor de emotionele schade die zij hebben opgelopen door de bevingen. Ze eisen erkenning van de aansprakelijkheid én een schadevergoeding.

Hoe hoog die vergoeding moet zijn, verschilt per persoon, schrijft De Haan Advocaten in een persverklaring. Dit kantoor vertegenwoordigt de duizenden eisers, een groep die bestaat uit woningeigenaren en een groot aantal huurders.

Angsten en gevoelens onveiligheid

"Van elke eiser is bekend welke impact de aardbevingen op zijn of haar leven heeft gehad", stelt advocaat Pieter Huitema. "Het gaat dan om angsten, zorgen en gevoelens van onveiligheid." Sommige mensen durven bijvoorbeeld niet meer thuis te slapen, aldus de advocaat.

Hij zegt dat bewoners bovendien te maken krijgen met allerlei toestanden bij de versterking van hun woningen. Ze moeten tijdelijk ergens anders wonen, en krijgen aannemers en schade-experts over de vloer. "Hun woongenot wordt ernstig geschaad en dat moet worden gecompenseerd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Groningen: berg aan niet-afgehandelde schadezaken alleen maar gegroeid

Compensatie voor alle inwoners

Volgens de advocaat zullen alle inwoners uit het aardbevingsgebied die immateriële schade hebben geleden in aanmerking moeten komen voor een vergoeding. Hij stelt een vergoedingssysteem voor waarin leed in verschillende categorieën wordt verdeeld.

Er lopen nog tal van zaken voor materiële schade in het Groningse gebied. In oktober waren er nog duizend oude zaken niet afgehandeld door de NAM. Ook een speciale commissie, buiten de NAM om, die de Groningse bevingsschade afhandelt, heeft een berg aan niet-afgehandelde zaken. 

De NAM wil nog niet inhoudelijk reageren op de zaak; een woordvoerder laat weten dat 'de stukken net binnen zijn en bestudeerd worden'.

'Kraan dicht'

Groningers waren in shock na een zware aardbeving vorig jaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`