Economie

Drie kussen, een normaal ontbijt en een 'nuttig gesprek' voor May bij Rutte 

11 december 2018 12:07 Aangepast: 11 december 2018 12:35
Premier Rutte ontvangt zijn Britse collega May. Beeld © ANP

De diplomatieke toer van de Britse premier Theresa May vandaag is begonnen met een 'nuttig gesprek' op het Catshuis, liet premier Mark Rutte na afloop weten. May is er alleen nog lang niet: ze gaat nog naar Berlijn en Brussel om te proberen een aanpassing in het brexitakkoord te bereiken.

De begroeting tussen de twee regeringsleiders was in ieder geval hartelijk, met drie kussen van Rutte voor May, die grapte dat er geen nummer 10 op het Catshuis is, verwijzend naar de ambtswoning van May op Downing Sreet 10.

Vervolgens gingen de twee iets na 9 uur naar binnen. Wat er verder inhoudelijk besproken is blijft onduidelijk: er was geen persconferentie na afloop, slechts de tweet namens premier Rutte.

Volgens de Britten was het een 'productief gesprek', waarbij is afgesproken om samen te werken in de zoektocht naar een uitweg. "May heeft Rutte duidelijk gemaakt dat ze extra garanties nodig heeft om het akkoord door het parlement te loodsen", zegt haar woordvoerder. 

'Normaal ontbijt'

May kreeg een 'normaal ontbijt' met broodjes en beleg geserveerd, vertelt een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). Wat er gedronken werd? "Koffie en thee, denk ik", zegt de woordvoerder.

De catering voor het ontbijt was in handen van House of Lords, gevestigd in Voorschoten. De cateraar mag naast Rijksoverheid ook grote bedrijven als AkzoNobel, Bugatti en Goldman Sachs tot zijn clientèle rekenen, meldt het op de eigen site. 

Berlijn en Brussel

May gaat verder naar Berlijn, waar ze zal spreken met bondskanselier Angela Merkel. Die afspraak is om 13.00 uur gepland en dat is meteen alles wat een woordvoerder van Merkel erover wil zeggen.

Na Berlijn volgt Brussel waar het rondje Europa wordt afgesloten met een ontmoeting met Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie. Dat staat gepland om 19.15 uur, meldt een woordvoerder van de Commissie. 

Niet heronderhandelen

Voorafgaand aan het gesprek met Juncker praat May om 17.00 uur eerst nog met EU-president Donald Tusk.

Onderwerp in beide gesprekken: de laatste ontwikkelingen rond de brexit, al hebben beide EU-leiders al aangekondigd dat er geen ruimte is om opnieuw te onderhandelen.

Miniatuurvoorbeeld
Scenario's

Cruciale brexitstemming uitgesteld: hoe nu verder?

Extra garantie

Haar doel zal zijn om te proberen een extra garantie af te spreken over wat er gebeurt als er geen deal wordt bereikt, legt politiek verslaggever Fons Lambie uit. Wat daar nu over is afgesproken, is niet voldoende voor veel Britse parlementariërs, reden dat May de stemming over het akkoord uitstelde.

Die oplossing is nu dat als er geen nieuwe handelsrelatie komt, de Britten in de douane-unie met de EU blijven en Noord-Ierland EU-regels moet blijven volgen. Het probleem is dat die noodoplossing voor onbepaalde tijd van kracht blijft.

Stemming uitgesteld

"De Britse premier zoekt nu steun voor een extra garantie dat de noodoplossing écht bedoeld is als tijdelijke oplossing in geval van uiterste nood. Met zo'n verklaring hoopt May de zorgen van Britse parlementariërs weg te nemen", legt Lambie uit. Of dat lukt is volgens hem maar zeer de vraag.

Eigenlijk zou er vandaag gestemd worden in het Britse parlement over het brexitakkoord dat halverwege november werd bereikt. Omdat zich een fikse nederlaag aftekende, heeft May die stemming uitgesteld. Die zal nu uiterlijk 21 januari zijn, aldus de woordvoerder van May. 

Morgenmiddag wordt de kwestie in het kabinet besproken. Het zal dan ook gaan over voorbereidingen voor een scenario waarin er geen deal wordt bereikt.

Brexit: chaos dreigt bij Nederlandse douane

Onze douane is helemaal niet goed voorbereid op een harde Brexit. Dat blijkt uit een rapport van de Rekenkamer. Frederieke Hegger legt uit wat er nog allemaal van het to-do-lijstje moet worden afgevinkt.
`