Economie

Consument ziet het zonnig in en wil het geld laten rollen

21 juni 2017 07:05 Aangepast: 21 juni 2017 07:14
Beeld © ANP

Consumenten blijven positief over de economie en hun eigen huishoudboekje. Het consumentenvertrouwen ligt deze maand ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar. Voor veel mensen is dit dan ook hét moment om een grote aankoop (auto, huis, koelkast) te doen.

De vertrouwensindex kwam uit op een niveau van 23 in juni, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het statistiekbureau constateerde daarbij dat het oordeel over het economische klimaat nauwelijks veranderde en de koopbereidheid iets toenam.

Met 23 ligt het consumentenvertrouwen in juni ruim boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (min 3). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit op 36. Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 met min 41.

Meer uitgegeven

Dat consumenten er vertrouwen in hebben, is ook terug te zien in wat ze in april uitgaven. Vergeleken met dezelfde maand vorig jaar, stegen de consumentenbestedingen met 2,7 procent, meldt het CBS. De groei was daarmee ook hoger dan de maand ervoor. Vooral aan kleding en woninginrichting werd meer uitgegeven.

Het vertrouwen van de consument in de economie wordt ondersteund (of mogelijk zelfs aangejaagd) door het optimisme bij zowel De Nederlandsche Bank als het Centraal Planbureau. Beide instituten verwachten dat de Nederlandse economie dit jaar met ruim 2 procent groeit, het hoogste groeitempo in tien jaar

Lees ook: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van