Economie

Rekenkamer: harde brexit kost Nederland komende jaren 2,3 miljard

10 december 2018 09:45 Aangepast: 10 december 2018 10:13
Ook dit weekend gingen pro-brexitaanhangers de straat op. Beeld © EPA

Hoe het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie precies zal verlaten is nog niet duidelijk. Wel is duidelijk dat een harde brexit ons geld gaat kosten. Mochten de Britten de EU verlaten zonder deal dan kost dat Nederland de komende jaren 2,3 miljard euro.

Dat stelt de Algemene Rekenkamer na onderzoek. Dit bedrag is opgebouwd uit de kosten die de rijksoverheid kwijt is aan bijvoorbeeld de Douane en de afdracht aan de EU die met 1,6 miljard hoger uit zal vallen.

Brexitbegrotingsgat

Het gaat daarbij om de jaren 2019 en 2020. Na die periode loopt dit bedrag op tot 2,5 miljard tot 3 miljard euro per jaar, becijfert de Rekenkamer, omdat Nederland dan meer moet afdragen aan de Europese meerjarenbegroting.

De vraag is of we dit ook echt gaan betalen. Minister Wopke Hoekstra van Financiën vindt dat dit brexitbegrotingsgat helemaal niet gedicht moet worden met Nederlands geld

Daarnaast reserveert het kabinet bijna 700 miljoen euro voor de periode 2018 – 2023 voor verschillende instellingen van de rijksoverheid die door brexit worden geraakt, zoals de Douane.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Britten houden adem in: brexit-deal staat op het spel in stemming van de eeuw

Teruglopende handel

Over indirecte gevolgen van de brexit (zowel bij een harde als een zachte variant) voor Nederland, zoals minder belastingopbrengsten wanneer de handel terugloopt, kan de Rekenkamer nog niets zeggen. 

Het Centraal Planbureau (CPB) stelde twee jaar geleden wel al dat de kosten van een brexit voor Nederland in 2030 op kunnen lopen tot 1,2 procent van het bbp. Ofwel zo'n 10 miljard euro

Dat komt door de terugval in handel met de Britten. Als door die tegenvallende handel ook de innovatie nog eens terugvalt, wat niet uit te sluiten is, dan lopen de kosten zelfs op tot 16,5 miljard, aldus het CPB. 

Weinig belangstelling bedrijfsleven

Volgens de Rekenkamer wordt er in Nederland veel geïnvesteerd om de overgang, mochten de Britten de EU inderdaad verlaten op 29 maart 2019, zo goed mogelijk te laten verlopen. Al is, zoals eerder al werd geconcludeerd door de Kamer van Koophandel, de belangstelling van het bedrijfsleven voor brexit nog niet groot.

Onderzoek onder 450 bedrijven die zaken doen met het VK laat zien dat 10 procent zich actief op brexit voorbereidt en dat weinig bezoekers van het online brexitloket vragen stellen. 

Ook voor de Douane ligt er volgens de Rekenkamer nog een flinke taak. Die zou nog niet klaar zijn voor een no-dealbrexit. Met name de logistieke sector verwacht veel vertraging na brexit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Of brexitdeal nou doorgaat of niet, we hebben honderden douaniers te weinig

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van