Economie

Uber zet grote stap naar beursgang, wil Lyft aftroeven

08 december 2018 08:44 Aangepast: 08 december 2018 11:00
Beeld © ANP

Uber heeft bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC het benodigde papierwerk ingeleverd voor zijn beursintroductie. Het taxibedrijf wil rivaal Lyft, dat twee dagen geleden hetzelfde deed, sneller af zijn. Dat belooft begin 2019 een nek-aan-nek-race te gaan worden.

Moederbedrijf Uber Technologies heeft de zogeheten S-1 filing deze week ingediend. Dat meldt The Wall Street Journal na gesprekken met ingewijden.

Daarmee is de verwachting dat Uber ergens in het eerste kwartaal van 2019 de stap naar de beurs maakt. De verwachting is dat het bedrijf daarmee een enorme financiële klapper maakt: in oktober werd de waardering van het taxibedrijf door zakenbanken geschat op 120 miljard dollar, ruim 105 miljard euro.

Verlieslatend

Dat geld kan het bedrijf goed gebruiken. Uber is na negen jaar nog altijd verlieslatend, bleek vorige maand nog maar eens uit de laatste kwartaalcijfers. Ondanks een stijgende omzet naar 2,95 miljard dollar, kwam het verlies in het derde kwartaal uit op 1,07 miljard dollar, twintig procent meer dan het kwartaal ervoor.

Ceo Dara Khosrowshahi van Uber. Ceo Dara Khosrowshahi van Uber.

Het bedrijf kwam de afgelopen anderhalf jaar wel in rustiger vaarwater onder de nieuwe topman Dara Khosrowshahi. Hij werd in augustus 2017 benoemd na het gedwongen vertrek van de omstreden Travis Kalanick. Ook heeft Uber sinds september na lange tijd weer een financiële topman, Nelson Chai. Zijn belangrijkste taak was duidelijk: het bedrijf klaarstomen voor een beursgang.

Nek-aan-nek-race

Daarin wil Uber maar al te graag concurrent Lyft aftroeven. Dat eveneens Amerikaanse taxibedrijf is weliswaar stukken kleiner dan Uber, maar is met een waardering van circa 15 miljard dollar een serieuze luis in de pels.

Door de stap naar de beurs eerder dan Uber te maken, hoopt Lyft investeerders van zijn grote concurrent af te snoepen. Lyft, dat alleen actief is in de VS en Canada, maakte donderdag bekend dat het naar de beurs stapt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van