Economie

'DNB vindt toetsing ING-top na witwasaffaire niet nodig'

07 december 2018 09:26 Aangepast: 07 december 2018 14:26
Bestuursvoorzitter Ralph Hamers van ING. Beeld © ANP

De schikking van 775 miljoen euro vanwege het overtreden van regels tegen witwassen is geen reden voor toezichthouder DNB om opnieuw te kijken of de top van ING wel geschikt is om de bank te leiden. Dat concludeert DNB na een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van ING zelf.

Dat schrijft Het Financieele Dagblad in een reconstructie van de schikking die de bank in september trof met het Openbaar Ministerie. 

Volgens de krant nam de DNB-directeur Frank Elderson, die verantwoordelijk is voor toezicht, genoegen met een onderzoek dat advocatenkantoor Stibbe in opdracht van ING deed. De conclusie van dat onderzoek was dat er niemand binnen de bank iets te verwijten valt.

Een woordvoerder van DNB zegt op vragen van RTL Z over de kwestie: "Geen commentaar." In tweede instantie laat hij nog weten dat het hertoetsen van bankbestuurders een taak is die hoort bij het takenpakket van de ECB.

'Verder met elkaar'

De bank beloofde verder dat het in de strategie vastlegt dat het zich zal houden aan wetten en regels. Blijkbaar was dat genoeg voor Elderson, die volgens bronnen van de krant tegen de top gezegd zou hebben: "We moeten verder met elkaar."

De regels van DNB schrijven voor dat de toezichthouder een bestuurder van een financiële instelling kan hertoetsen als er sprake is van een redelijke aanleiding. Dat is het geval bij ING, dat heeft toegegeven dat het jarenlang de regels tegen witwassen heeft overtreden.

Cfo stapt op

Ondanks dat DNB vond dat de top van ING kon blijven zitten, verloor toch een van de topmensen van de bank zijn baan door de affaire. Na rumoer in de samenleving en politiek Den Haag over de schikking, stapte financieel topman Koos Timmermans op.

Daar ging onder meer een gesprek tussen minister van Financiën Wopke Hoekstra en Hans Wijers, de president van de raad van commissarissen van ING aan vooraf. Hoekstra zei dat hij het opstappen van Timmermans een 'passend besluit' vond. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Witwasaffaire bij ING kost financieel topman Koos Timmermans de kop

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore