Economie

'Budget-Tesla' bijna te krijgen in Nederland voor 58.800 euro

05 december 2018 14:19 Aangepast: 05 december 2018 16:42
Een Tesla Model 3. Beeld © AFP

Vanaf februari kunnen de eerste Nederlandse klanten eindelijk hun Tesla Model 3 op de oprit zetten. Maar wie had gehoopt op een auto van 35.000 euro, komt van een ijskoude kermis thuis. De auto heeft een vanaf-prijs van 58.800 euro. "Daar kan ik een Model S van kopen, een Hummer of een hippe sportauto", zegt een teleurgestelde besteller.

De Model 3 werd alweer meer dan twee jaar geleden aangekondigd. Anders dan wagens van de fabrikant die al op de markt zijn, zoals de Model S en de Model X, werd deze aangeprijsd als het alternatief voor de massa, met een veel zachter prijsje van 35.000 euro.

Vanaf 58.800 euro

Voorlopig is die editie in ieder geval niet te krijgen. De eerste klanten die al een aanbetaling van 1000 euro hebben gedaan, hebben bericht gekregen dat zij hun wagen kunnen gaan bestellen en opties kunnen kiezen.

Er zijn twee varianten beschikbaar: de Long-Range All-Wheel Drive met een dubbele motor heeft een vanaf-prijs van 58.800 euro. De Performance-versie rijdt de showroom uit voor niet minder dan 69.700 euro.

Wanneer de echte budget-editie in Nederland op de markt komt en wat die dan precies gaat kosten is nog altijd niet bekend.

'Kansloze actie'

Leon Tindemans, een van de bestellers van het eerste uur, is teleurgesteld in Tesla. Hij heeft ondanks dat hij al 2,5 jaar op de wachtlijst staat nog geen bericht gehad van het bedrijf. "Ik vind het echt een kansloze actie dat ik via de media moet vernemen dat ik vanaf vandaag kan bestellen", zegt hij.

En dat is niet zijn eerste teleurstelling. "De communicatie is heel slecht. In de afgelopen 2,5 jaar heb ik twee briefjes gekregen: een dat er vertraging was en een ansichtkaart. Daar bleef het bij."

Hummer

En dan is daar ook nog de prijs. "Ik bestelde met het idee dat het 35.000 euro zou kosten, afhankelijk van de opties. Dit is het dubbele dan waarvoor ik had gereserveerd, daar kan ik een Model S van kopen, een Hummer of een hippe sportauto", aldus Tindemans.

"Als de prijzen definitief zijn, weet ik niet of ik nog geïnteresseerd ben", zegt hij. "Ik ben heel loyaal, maar daar zit een limiet aan. Ook een mentale limiet."

Nog minimaal 4 tot 6 maanden wachten 

Wie wel de versie van 35.000 euro wil hebben moet nog zeker vier tot zes maanden wachten, zegt een woordvoerder van Tesla Nederland tegen RTL Z. "Die komt na de lancering in de VS naar de rest van de wereld."

Bestellers die daar geen geduld voor hebben kunnen hun aanbetaling van 1000 euro terugkrijgen, zegt hij. 

Onlangs gingen we al bij Tindemans langs, ook toen vond hij al dat zijn geduld wel heel erg op de proef werd gesteld.
`