Ga naar de inhoud
Economie

Bloedrode borden op Wall Street: beleggers vrezen recessie

Een handelaar op Wall Street. Beeld © AFP

De aandelenbeurzen in New York zijn gisteravond diep in het rood gesloten. Beleggers zijn bang dat ze signalen zien van een naderende recessie en een serie tweets van president Donald Trump gooide extra olie op het vuur.

De Dow Jones-index verloor maar liefst 3,1 procent en daalde op een haar na 800 punten. De S&P500 zakte zelfs 3,2 procent en op technologiebeurs Nasdaq was het helemaal dramatisch gesteld: die daalde met 3,8 procent.

Inversie

Voor de beursellende waren twee belangrijke redenen. In de eerste plaats maken beleggers zich zorgen over een bijzonder rentefenomeen: de rente op kortlopende staatsobligaties in de VS was gisteren hoger dan de rente op langlopende staatsobligaties.

Als dat gebeurt is dat doorgaans een omineus voorteken. Zo'n zogenoemde rente-inversie gaat namelijk vaak vooraf aan een recessie. Over de gehele linie waren de verliezen dan ook fors, maar vooral bankaandelen in de VS deden het buitengewoon slecht.

Korte
Meer van RTL Z
Korte rente voor het eerst in jaren boven lange: 'Recessie op komst'

Tariff Man

En er was meer slecht nieuws voor beleggers gisteren. Een serie tweets van president Trump deed het optimisme over een einde aan de handelsoorlog met China verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Tijdens de G20-top afgelopen weekend kwamen Trump en zijn Chinese evenknie Xi Jinping nog overeen dat de handelsoorlog te pauzeren, om te onderhandelen over een nieuwe handelsdeal.

De beurzen reageerden opgetogen op dat nieuws, maar Trump maakte gisteren alweer een flink voorbehoud. In de tweets zegt Trump dat zijn adviseurs onderzoeken of een echte deal met China überhaupt mogelijk is. "Als dat niet zo is, onthoud dat ik een importheffingenman ben."

Dit is een artikel van