Economie

Protest gele hesjes kost Franse economie honderden miljoenen

04 december 2018 15:41 Aangepast: 04 december 2018 15:43
De gele hesjes hebben voor een ravage gezorgd in Parijs. Beeld © Getty Images

Gesneuvelde winkelruiten, uitgebrande auto’s en lege pompen bij de benzinestations. De gelehesjesbeweging houdt flink huis in Frankrijk. En dat beginnen winkels en bedrijven ook te voelen. Toeristen en klanten blijven weg. De schade loopt in de honderden miljoenen euro's.

Al drie weken kampt Frankrijk met blokkades en geweld. Het verzet van de gele hesjes richtte zich in eerste instantie op de belastingverhogingen op benzine en diesel. Dat is nodig om het autogebruik terug te dringen en dat is goed voor het milieu, aldus de Franse president Emmanuel Macron.

Na weken van protest, inmiddels ook tegen de politiek, met tientallen gewonden en vier doden tot gevolg, kwam de Franse premier Edouard Philippe de gele hesjes vandaag iets tegemoet. De accijnsverhoging op brandstoffen wordt voorlopig uitgesteld. Ondertussen loopt de materiële- en de economische schade flink op.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brandstofprotest Parijs: betogers met traangas en waterkanon uiteengedreven

Gesloopt straatmeubilair en lege restaurants

Alleen al de schade van afgelopen weekend in Parijs aan het straatmeubilair en monument Arc de Triomph loopt volgens de burgemeester van Parijs op tot 3 à 4 miljoen euro. Hotels en restaurants melden dat annuleringen binnenstromen. Velen kunnen normaal gesproken juist rond de feestdagen op extra omzet rekenen.

De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire sprak gisteren met werkgeversorganisaties en ondernemers. Zij stellen dat hun omzet door de aanhoudende protesten is gedaald met 10 tot 50 procent, meldt persbureau Reuters. Vooral de kleinere bedrijven en restaurants worden geraakt.

Supermarkten zagen hun verkoop dalen met 13 tot 35 procent, volgens cijfers van data-analyse bedrijf Nielsen.

'Een catastrofale situatie'

De Federation du Commerce et de la Distribution, de Franse detailhandelvereniging, rept in een persbericht dan ook over 'een catastrofale situatie'. "De blokkades hebben een zeer negatief effect op de handel." Het stelt dat 'winkels hieronder lijden en grote verliezen boeken'.  

Zo zijn winkels door blokkades slecht bereikbaar, kunnen ze moeilijk bevoorraad worden en worden de benzinepompen 'gesaboteerd', aldus de Federation du Commerce. Actievoerders hebben diverse depots van Total geblokkeerd waardoor tankwagens de pompen niet kunnen bereiken.

Inmiddels liggen 75 van 2200 tankstations van Total droog. Op de vraag hoeveel de schade bedraagt, kon het bedrijf niet direct antwoord geven. De transportsector zegt dat de schade inmiddels 400 miljoen euro bedraagt.

Kersinkopen doen, daar hebben toeristen en de Fransen zo geen zin in. Kersinkopen doen, daar hebben toeristen en de Fransen zo geen zin in.

Rampzalige kerst

De Franse hotelbranchevereniging vreest voor een rampzalige kerst. Tegen Reuters zegt de vereniging dat hotels in Parijs 20 tot 50 procent van hun boekingen geannuleerd zien en tot 15 procent minder reserveringen hebben. Toeristen zien een kerstvakanties tussen woedende menigtes en uitgebrande auto’s op straat niet zitten.  

De Duitse private investeringsbank Berenberg zegt in een update dat door het wegblijven van met name Chinese toeristen ook de luxewinkels geraakt zullen worden. En wel zodanig dat die verliezen voor winkels als Burberry en Hermès niet goed gemaakt kunnen worden door kerstverkopen in andere Europese landen.

Wat de totale impact van de gelehesjesschade is op het bruto binnenlands product kan het Franse ministerie op dit moment niet zeggen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van