Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Studie aan Britse universiteit? Na Brexit alleen voor 'happy few'

23 juni 2016 16:08 Aangepast: 31 juli 2017 03:30
Beeld © Getty Images

Na een Brexit zullen veel minder Nederlandse studenten de sprong naar Groot-Brittannië wagen, vreest het Interstedelijk Studenten Overleg. Ook de duizenden Nederlanders die nu al op het Britse eiland studeren wachten nagelbijtend de uitslag van het referendum af.

Nederlandse universiteiten staan goed aangeschreven, maar Britse (vaak) nóg beter. Niet voor niets is Groot-Brittannië de populairste studiebestemming onder Nederlanders in het buitenland. Maar na een Brexit rijzen de studiekosten mogelijk de pan uit.

Een kleine 7000 Nederlanders volgen een volledige bachelor- of masteropleiding op het Britse eiland. Vooral de Russellgroep universiteiten, een samenwerkingsverband van de vierentwintig beste instituten, zijn in trek. De knapste koppen behalen daar een diploma en nemen 'zeer waardevolle' kennis mee voor de Nederlandse economie, aldus minister Jet Bussemaker van Onderwijs.

Peperduur

Momenteel betalen Nederlandse studenten nog hetzelfde collegegeld als de Britten, zo'n 11.500 euro. In Schotland is een bachelorstudie zelfs helemaal gratis. Bij een Brexit verdubbelt dat bedrag al snel, maar het kan nog bonter. Aan University College London mogen internationale (niet EU) studenten tot wel 41.000 euro per jaar aftikken. Dat is vier keer de huidige norm.

Nagelbijten

Als Nederlanders dat moeten betalen, zullen toekomstige studenten liever thuisblijven is de vrees. Linde de Nie, voorzitter van landelijke studentenorganisatie ISO, pakt dit najaar ook haar koffers om naar Groot-Brittannië te verhuizen. "Het is een leerzame ervaring en het kwaliteit van onderwijs is daar gewoon heel erg goed." Toch is zij vandaag meer gespannen dan anders. Voor toekomstige Nederlandse studenten is een Brexit namelijk "ontzettend zuur". "Als het collegegeld drie keer zo hoog zou zijn, dan was ik dit avontuur ook niet aangegaan."

Anna Koolstra studeert al jaren in Londen en vertegenwoordigt Nederlandse studenten in het buitenland namens NWS. Ze doet daar nog een schepje bovenop. "Ik ben echt aan het nagelbijten. Studeren wordt bij een Brexit niet alleen duur, het heeft ook invloed op ons arbeidsperspectief."

Britse universiteiten zien een Brexit ook met angst tegemoet. In totaal staan er een kleine 5 miljard euro en 125.000 Europese studenten op het spel. Honderd Britse universiteiten schreven daarom gezamenlijk een brandbrief waarin zij zich uitspreken tegen een Brexit. "Het gaat voor hen een groot effect hebben, niet alleen financieel maar ook cultureel en qua academische kennis", denkt De Nie.

Thumbnail

Anna Koolstra, bestuurder Nederlandse Wereldwijde Studenten, op haar universiteit in Groot-Brittannië

Alternatief

Maar waar moeten "onze" slimmeriken dan naartoe, als Nederland te klein voor ze wordt? "Er zijn ook nog goede universiteiten in Zweden of steden als Parijs en Berlijn", aldus De Nie. Maar de Verenigde Staten, dat andere land met topuniversiteiten, is geen alternatief denkt Koolstra. "Dan moet je over het algemeen een flinke zak geld meenemen en wordt het een stuk lastiger: ik was denk ik in Nederland gebleven."

Als het Remain-kamp verliest zal dat niet aan Koolstra liggen. "Ik baal ervan dat ik niet mag stemmen, maar ik heb sowieso mijn huisgenoot aangespoord om dat wel te doen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van