Economie

GaultMillau 2019: dit zijn de beste restaurants en chefs van het land

03 december 2018 16:00 Aangepast: 04 december 2018 08:33
Chef Onno Kokmeijer (L) jureert op kookwedstrijd Bocuse d'Or. Beeld © ANP

Onno Kokmeijer, chefkok van restaurant Ciel Bleu, is door restaurantgids GaultMillau uitgeroepen tot de beste chefkok van Nederland. Jim de Jong van Restaurant De Jong in Rotterdam mag zichzelf Jonge Topchef van het jaar noemen.

De chefkok van Ciel Bleu behoort volgens GaultMillau al jaren tot de culinaire top van Nederland en blijft zich ontwikkelen. De inspecteurs van de gids waren lyrisch over de keuken van Kokmeijer. Ze roemen de 'subtiliteit en originaliteit van de keuken van Ciel Bleu' in het juryrapport.

De ranglijst van beste restaurants van Nederland wordt, niet heel verrassend, aangevoerd door Inter Scaldes in Kruiningen en De Librije in Zwolle. Beide restaurants scoorden bij de beoordelaars van de gastronomiebijbel 19,5 punten uit de 20 punten die een restaurant kan halen, blijkt uit de gids die vanmiddag in Amsterdam werd onthuld.

Ontdekking van het jaar en groentechef

Eerder dit jaar verscheen ook het toonaangevende lijstje van restaurantgids Lekker. De top drie van die gids was precies hetzelfde als die van GaultMillau. Op 17 december volgt nog zo'n lijstje, hoewel dat misschien wel de belangrijkste culinaire uitgave van het jaar is. Dan wordt de nieuwe Michelingids gepresenteerd en worden ook de zo geroemde Michelinsterren uitgedeeld.

Naast de prijs voor beste chef en beste jonge chef, werden nog vandaag nog 13 awards uitgereikt. Restaurant Rijnzicht in Doornenburg is bijvoorbeeld uitgeroepen tot Ontdekking van het jaar 2019. Een andere opvallende prijs, die van Groentechef van het jaar 2019, ging naar Chris Naylor van restaurant Vermeer in Amsterdam.

In het juryrapport zijn de rapporteurs enthousiast over zijn conserveringstechnieken, waardoor hij minder beperkt wordt door de seizoenen waarin bepaalde groenten traditioneel gesproken geserveerd worden. 

Geen magazine maar boek

De gids komt dit jaar niet als tijdschrift in de winkel te liggen maar als boek. En dat boekwerk is het hele jaar verkrijgbaar als naslagwerk voor de liefhebbers van goede restaurants. Voorheen was het als blad alleen in december te koop was. 

Het is misschien wel de duidelijkste verandering nu de gids voor het eerst verschijnt onder leiding van Godfriend van der Lugt. De afgelopen twaalf jaar was Jan van Lissum de uitgever, maar afgelopen jaar verliep zijn licentie om de gids uit te mogen geven.

Internationale norm

De nieuwe gids sluit volgens Van der Lugt meer aan bij de regels van het internationale GaultMilllau. "Zo worden nu alleen restaurants met een score van twaalf of hoger opgenomen in de gids. Net zoals internationaal de norm is. In het verleden begonnen we in Nederland al met elf punten."

En omdat zijn gids dit jaar met een hele nieuwe organisatie is begonnen, wil de directeur niet praten over stijgers en dalers ten opzichte van vorig jaar. "Dat zou niet fair zijn. We hebben een nieuw team en daarmee ook een nieuwe nulmeting. Volgend jaar zou je die vergelijking wel kunnen maken", aldus Van der Lugt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`