Economie

Kritiek op nieuwe arbeidsmarktwet: 'Vijf maanden proeftijd slecht idee'

03 december 2018 14:44 Aangepast: 03 december 2018 14:49
Het plan van minister Koolmees krijgt weinig steun van experts. Beeld © ANP

Een 'proeftijd XL' bij vaste contracten, zoals minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) wil, kan op kritiek rekenen van arbeidsmarktdeskundigen. Zo'n lange proefperiode geeft veel onzekerheid en maakt de kloof tussen flex en vast alleen maar groter, vrezen zij.

Dat zeggen diverse experts tijdens een rondetafelgesprek van de arbeidsmarktwet in de Tweede Kamer. Minister Koolmees wil met de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) het verschil tussen vast en flexibel werk minder groot maken, maar de specialisten vrezen dat de nieuwe wet de verschillen alleen maar groter maakt.

Een van de meest gehekelde maatregelen is de extra lange proeftijd bij contracten voor onbepaalde tijd. In de plannen staat dat werkgevers hun medewerkers een proeftijd van vijf maanden kunnen geven.

Lange periode van onzekerheid

Gerrard Boot van de Universiteit van Leiden vindt dat een 'uitgesproken slecht idee'. "Ik wil het stellig afraden, omdat de kans dat dit misbruik oproept erg groot is."

Ook kantonrechter Monica Ulrici vindt het een heel slecht idee. "De proeftijd XL geeft een lange periode van onzekerheid. Niet doen dus."

'Onbepaalde tijd is slechter af dan flex'

Wim Bouwens van de Vrije Universiteit ziet de noodzaak van deze maatregel ook niet in. "Het zal ongetwijfeld tot ongewenste effecten leiden", zegt hij.

"Je kunt een bedrijf zelfs zo inrichten dat je systematisch mensen voor onbepaalde tijd aan het werk hebt die allemaal binnen vijf maanden weer de laan uit worden gestuurd. En dan zijn mensen met een contract voor onbepaalde tijd er slechter aan toe dan de huidige flexkrachten."

Andere maatregelen

In de WAB staan nog meer maatregelen die het makkelijker moeten maken om werknemers te ontslaan, bijvoorbeeld dat ontslag geoorloofd is bij een optelsom van kleine redenen. Verder mogen werknemers vaker achter elkaar een tijdelijk contract geven. 

Volgens Koolmees wordt het voor werkgevers dan aantrekkelijker om iemand in vaste dienst te nemen, in plaats van zzp'ers of uitzendkrachten in te zetten. Het risico dat je moeilijk van een personeelslid afkomt - met alle kosten van dien - wordt immers kleiner.

Flexibel personeel inschakelen duurder

Zo wordt de 'kloof tussen vast en flexwerk' verkleind, stelt de minister. Dat is lang niet iedereen met hem eens. Vakbonden hekelen het voorstel, omdat het minder zekerheid voor werknemers betekent. 

Ook werkgevers zijn niet onverdeeld positief, omdat het een stuk duurder wordt flexibel personeel in te schakelen. De Raad van State zegt in een advies aan de regering dat de wet onvoldoende bescherming biedt voor mensen met een zwakke positie op de arbeidsmarkt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees verder

Werknemers makkelijker ontslaan? 'Voor iedereen een verslechtering'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`