Ga naar de inhoud
Economie

Niet kopen, maar ruilen: recycle-sint in opmars

Een ruilmarkt in Amsterdam. Beeld © Recycle-sint

Op steeds meer plekken in Nederland duikt het fenomeen van de recycle-sint op. Op speciale ruilmarkten kunnen ouders speelgoed voor hun kroost ruilen, in plaats van nieuw kopen.

Het idee achter de ruilmarkten komt van de Amsterdamse initiatiefneemster Elif Algu. "Ik zag zelf als moeder om me heen dat je huiskamer uitpuilt van het speelgoed en je rond deze periode weer heel veel bijkoopt. Hierdoor dacht ik: waar zijn we eigenlijk mee bezig?", vertelt ze.

Duurzaam omgaan met speelgoed

Door oud speelgoed maar kort te gebruiken of weg te gooien en er nieuw speelgoed voor in de plaats te kopen, belasten we het milieu onnodig, vindt Algu. Bovendien kost het ook nog eens een hoop geld: onnodig, is haar overtuiging.

En dus besloot ze een jaar of vijf geleden op een ruilmarkt te organiseren op de school van haar kinderen. "Toen wilde ik het eigenlijk veel groter maken."

100e ruilmarkt

En zo geschiedde. Ze liet een website maken met een toolkit, waardoor ook anderen eenvoudig zo'n markt kunnen organiseren en dat werd een succes. Dit weekend vindt in Utrecht de 100e ruilmarkt van Nederland plaats.

Daar moet het niet bij eindigen. De initiatiefneemster droomt ervan dat volgend jaar iedere gemeente een ruilmarkt voor speelgoed heeft.

Mes snijdt aan twee kanten

De honderdste ruilmarkt vindt plaats in de Utrechtse Bazaar. Directeur Fleur Greebe is enthousiast over het initiatief, en ziet er ook een mooie kans in om minderbedeelde kinderen toch een mooi sinterklaasfeest te bezorgen.

"We weten dat sommige kinderen weinig hebben. Stel dat kinderen niks kunnen ruilen dan willen we ze wel de kans geven. Dus twee standhouders doneren wat. Speelgoed dat we overhouden proberen we bij de voedselbank te geven", aldus Greebe.

Milieuvoordeel

Een mooi bij-effect van het initiatief dus, dat vooral bedacht is met het oog op duurzaamheid. Bij Milieu Centraal zijn ze dan ook blij met het fenomeen, hoewel de impact moeilijk te meten is.

Ten eerste zijn er geen goede cijfers over hoeveel speelgoed er weg wordt gegooid en bovendien hangt de milieu-impact van het weggooien van speelgoed erg af van het materiaal.

Houten speelgoed kan bijvoorbeeld prima gerecycled worden, net als speelgoed van hard plastic. Maar veel speelgoed is samengesteld uit meerdere materialen die niet los van elkaar verwerkt kunnen worden. Dat gaat de verbrandingsoven in, zeggen ook de afvalverwerkers, die ook blij zijn met de recycle-sint.

Toch is er hoe dan ook een milieuvoordeel, als speelgoed wordt hergebruikt, legt een woordvoerder van de milieuorganisatie uit. Immers: elk product dat wordt hergebruikt, hoeft niet opnieuw gemaakt te worden.

Bron: RTL Z